77 godina od pomorske tragedije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 10. prosinca 2021. - 11:50
Autor: 

Polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi danas je  obilježena obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje broda „Cetinje“, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tom prigodom, poginulo je 200 putnika civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Talijana, pripadnika partizanske brigade “Garibardi”.

„Ovdje u zajedničkoj kosturnici počivaju žrtve ove strašne nesreće, a među njima i 15 Italijana. Nažalost, sudbina nije dala da se odmah po završetku  borbi vrate kući u Italij. Ostali su zauvijek ovdje, sjedinjeni u smrti sa ostalim žrtvama različitih vjera i nacionalnosti i  ideologija. Morska plava grobnica sa ostacima broda Cetinje i ova kosturnica. U ime Zajednice Italijana se zahvaljujem Opštini Tivat i OBNOR  - u Tivat, što svake godine obilježavaju ovaj tužni događaj i čuvaju od zaborava uspomenu na žrtve“ -  kazao je u svom obraćanju predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore gospodin Aleksandar Dender.

Gospodin Mato Brguljan, predsjednik OBNOR –a  Tivat, osvrnuo se  na povijesne činjenice  i istakao kako je značajno da se tragedija, koja se dogodila prije 77 godina nikada ne zaboravi te predložio da bi se mogao podignuti novi spomenik žrtvama na javnoj površini. Također, da bi  jedna ulica u Tivtu mogla biti posvećena žrtvama, kao i da bi djeca trebala  iz udžbenika učiti o ovoj tragediji i sačuvati od zaborava.

Vijence su  položiti predstavnici OBNOR-a i predsjednik Općine  Tivat Željko Komnenović.