45. i 46. izdanje HNV-a

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. studenog 2021. - 11:48

U riznicu suizdavačke djelatnosti Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore od nedavno  možemo ubrojiti i dva nova izdanja- pretiske Marulićeve Judite i kapitalnog djela dr. Ive Pilara.

Riječ je o vrijednim pretiscima čiji je glavni urednik i nakladnik  Nediljko Matić,  predsjednik  Udruge Hrvatsko zajedništvo, koji već dugi niz godina  predano djeluje na promociji  i očuvanju hrvatskoga kulturno-povijesnoga identiteta i  jedinstva domovinske i izvandomovinske Hrvatske.  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore , prepoznavši važnost ovih dvaju pretisaka, rado je pristalo biti sunakladnik.

Prvo izdanje , tiskano u čast 500. obljetnice prvotiska Marulićeve  Judite,  obuhvaća pretisak Judite iz 1521. godine, namijenjenu nelaicima, izdanje u modernom obliku, prilagođena potrebama školske lektire, a ne stručnjacima za povijest književnosti Marulićeva doba. S obzirom na to da je i Marul inspiraciju za pisanje Judite dobio čitanjem Staroga zavjeta,   nakladnik se odlučio na to da tiska i biblijsku knjigu o Juditi iz Septuaginte  na starogrčkom, Iz Vulgate na  latinskom i prijevod Biblije iz izdanja Kršćanske sadašnjosti na  hrvatskome jeziku.

 Drugo je izdanje knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr. sc.  Ive Pilara.

„Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ prikaz je drugog izdanja poznate knjige hrvatskoga pravnika, političara, ideologa i sociologa Ive Pilara, čije je prvo izdanje izišlo u Zagrebu početkom 1922. godine.

Ivo Pilar bio je hrvatski pravnik, povjesničar, sociolog, publicist, filozofski pisac i političar.  Smatra se utemeljiteljem hrvatske geopolitike. Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu.

Prikaz drugog izdanja tiskan je u nakladništvu Udruge „Hrvatsko zajedništvo“, a sunakladnici su: BOKA PRESS PTY LTD Sydney, Australia ( Nikola Franović) ; Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj ( mr. sc. Marija Mihaliček) i  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore ( Zvonimir Deković).

Ovim je  pretiscima brojka izdanja u nakladništvu ili sunakladništvu Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore dosegla broj četrdeset i šest, što je svakako impozantna brojka, vrijedna pažnje i poštovanja.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore nedavno je  u Zagrebu  povodom svojega  jubilarnoga  45. izdanja-  „Borbe za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“  dr. Ive Pilara , za svoje djelovanje na polju kulture nagrađeno Zlatnom poveljom Matice hrvatske.

Ana Vuksanović