Lastva je srce Hrvatske građanske incijative!

Time to read
5 minutes
Read so far

Nedjelja, 10. travnja 2016. - 11:12
Autor: 

U Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi sinoć je održana druga po redu tribina Hrvatske građanske inicijative. Usprkos lošim vremenskim uvjetima, dvorana je bila prepuna,  kako starijih tako i onih mlađih simpatizera, što samo za sebe dovoljno govori.  

Na početku večeri, nazočnima se obratio potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, koji je pohvalio rad Hrvatske građanske inicijative: „Partnerstvo Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative je veoma važno i veoma snažno. Važno za nas, jer smo jači, a važno i za državu Crnu Goru, jer time pokazujemo i dajemo model kako Crna Gora treba funkcionisati i kako treba da žive i manjinski narodi i oni koji koji to nisu, jer svi smo mi ovdje autohtoni, svi smo mi ovdje svoji na svome, niko ovdje nije stranac, sve su ovo naša povijesna ognjišta, naše povijesne teritorije, teritorije na kojima živimo vjekovima i milenijumima, možemo slobodno reći“. Mustafić je istakao kako su odlike Hrvatske građanske inicijative i Bošnjačke stranke upravo jedinstvo i zajedništvo koje veže ove dvije koalicione partije, te da će i u budućnosti davati potporu HGI-ju i nastojati da zajedničkim snagama jačaju svoje partije.

Nazočne je pozdravio i konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković, koji je naglasio kako je mala hrvatska zajednica u Crnoj Gori, u kratkom vremenskom razdoblju, svojom snagom i upornošću, stvorila jake veze s matičnom državnom: „Stvorivši optimalne uvjete Hrvatima na ovim prostorima, omogućili ste njihov opstanak. Taj vrlo složen i izazovan zadatak ostvaren je usvajanjem zakonskih propisa koji reguliraju zaštitu prava nacionalnih manjina i većih skupina, kroz sudjelovanje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, na državnoj i lokalnoj razini, kroz normalizaciju odnosa sa Republikom Hrvatskom nakon rana 90-ih i kroz stvaranja pozitivnog ozračja u odnosima s Republikom Hrvatskom. Uspjesi Hrvatske građanske inicijative potvrđeni su od strane Republike Hrvatske i brojem vrlo čestih posjeta najviših hrvatskih dužnosnika, a zalaganje za euroatlanske integracije u potpunosti je kompatibilan sa stavovima Republike Hrvatske“.

Predsjednik Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Ilija Janović iskazao je ponos do sada urađenim, ali je naglasio kako neće stati na tome, te da će se truditi da i dalje rade i djeluju u korist građana: „Mi smo konstruktivni i dobronamjerni, ali jasni i principijelni. Lokalna vlast nije mogla funkcionirati bez Hrvatske građanske inicijative. To se sada ostvaruje. Mi smo započeli mnoge projekte kad smo bili u lokalnoj vlasti. U jednom takvom objektu se i sad nalazimo, koji nam je na ponos. Započeli smo revitalizaciju ne samo ovoga Doma kulture. Na tom tragu i na tragu naše dobre namjere, mi smo garant apsolutnog napretka. Tivat sa nama može samo napredovati. Naši ciljevi u programu, kao što su i tada bili realni i ostvarivi, tako će biti i ubuduće. Nisu oni ništa drugačiji ni ništa posebniji, ali vrlo potrebni za naše stanovništvo. Kultura koja je utkana u ovaj prostor treba biti sačuvana na način reorganizacija određenih kulturnih institucija, kako na lokalnom tako i na državnom nivou“.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i jedan od osnivača HGI-ja Zvonimir Deković osvrnuo se na konkretne projekte koje je HGI do sada sprovela, ističući da ona postoji upravo radi potreba građana: „Dokazali smo od osnutka Hrvatske građanske inicijative da smo dostojni svojih predaka. Obnovili smo ovaj Dom, do tada zapušten, ugradili u njega veoma vrijednu knjižnicu, osnovali svoj hrvatski Radio Dux; svjedoci ste, također, desetaka književnih večeri, projekcija dokumentarnih filmova, priredbi, rada kazališne sekcije HNV-a; održavamo u ovom Domu besplatnu nastavu na engleskom jeziku, više sportskih klubova ovdje sprovodi svoje aktivnosti, a najznačajnija je stvar da u ovom Domu već sedmu godinu devet mladih Hrvata prima svaki mjesec redovito plaću. Uz jedanaest studenata koje stipendiramo i pomoći koje dajemo hrvatskoj školi, sportskim klubovima i ljudima u potrebi, čini nas iznimno ponosnima. Posebno želim da se zahvalim svima koji ste ovdje pokazali da imamo snagu zajedničkog identiteta koja nas je ovamo dovela, snagu svog dostojanstva i snagu svoje spremnosti da svojim glasom opredijelimo budućnost Hrvatske građanske inicijative po čemu ona postoji i po čemu će, siguran sam, i nadalje postojati“.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, Adrijan Vuksanović, koji je u svom veoma inspirativnom govoru podsjetio na posebnost Hrvatske građanske inicijative kao stranke o čemu dovoljno govore posjete i konstantna potpora od dviju država - Crne Gore i Republike Hrvatske.  „Mi nećemo pozlatiti Lastvu. Neće to uraditi ni ovi koji vam obećavaju. Ali ćemo sigurno Lastvu učiniti boljom nego što jeste. Svi znamo kako je ovaj Dom kulture izgledao. A sada je stvarno Dom kulture. Ovo je mjesto gdje dolaze, ne samo veliki umjetnici, ne samo akademici; ovo je mjesto koje posjećuju mnogi državnici iz Republike Hrvatske i Crne Gore. Sjetimo se samo veličanstvenog dočeka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ovdje je bio, također, i predsjednik Filip Vujanović. To znači da je Hrvatska građanska inicijativa relevantan sugovornik i s Podgoricom i sa Zagrebom. To je znak da i Podgorica i Zagreb vrednuju naš rad, jer mi, njegujući naše vrijednosti i identitetske odrednice, oplemenjujemo Crnu Goru, bogatimo Crnu Goru. Hrvati moraju imati svoju stranku i ta stranka mora biti jaka. Ako smo bili jaki u prošlosti na kulturnom polju, ako smo bili jaki u pomorstvu, u arhitekturi, u umjetnosti, sada nakon 14 godina, mogu slobodno reći da smo jaki i politički. A jaki smo, jer se ne uspoređujemo sa drugima. Ako se uspoređujemo, uspoređujemo se sami sa sobom. Pobijedit ćemo u nedjelju zato što smo danas bolji nego što smo bili jučer. A sutra ćemo biti bolji nego što smo to danas“, izjavio je Vuksanović, koji je naglasio da je ovo generacija „kontinuiteta, a ne zaborava“.

Vuksanović je, u svom govoru, spomenuo čovjeka koji je danas samo duhovno s nama, a koji je do zadnjih momenata života imao želju glasati za Hrvatsku građansku inicijativu,  što je kod mnogih izazvalo burne emocije i suze: „Imam duboki pijetet prema jednom čovjeku, koji je duhovno s nama. Prije četiri godine s nama je bio jedan čovjek, koji je bio bolestan od teške bolesti. Bolest je baš kulminirala pred izbore u travnju mjesecu 2012. Gubio je svijest, ali u trenucima svijesti izrazio je želju da glasa za Hrvatsku građansku inicijativu. Njegovo ime je Anton Stanjević. Taj čovjek je znao da tjelesno više neće biti s nama, ali imao je potrebu i želju da da svoj doprinos. Zbog toga, u nedjelju, ćemo pobijediti zbog njega“.

 

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović kazala je da rezultati Hrvatske građanske inicijative dovoljno govore o kvaliteti njenog djelovanja, te da „lijepa priča“ bez adekvatnog rada  i truda ne može pridobiti glasače na duže staze.  „Mi zaista iza našeg četrnaestogodišnjeg djelovanja imamo rezultate i ponosni smo na njih. Ti rezultati nisu rezultati lijepih želja, ti su rezultati vidljivi i konkretni. I zato uvijek kažem da se vidimo u vlasti. Vidimo se u vlasti, jer se ne bojimo rada. Nama nije cilj da uđemo u vlast da bi pričali lijepe priče, da bi ljude samo kritizirali. Mi želimo da uđemo u vlast da preuzmemo dio odgovornosti u samoj vlasti i da na taj način, nakon četiri godine kažemo da imamo rezultate. Naši prethodnici su ovdje pričali vjerojatno i potaknuti sinoćnjom tribinom koju smo gledali, gdje su nam mnogi spočitavali što smo uradili. Uradili smo mnogo. Za dobrim konjem se prašina diže. Mi smo mnogima trn u oku upravo zbog toga što imamo rezultate. Ne želimo samo pričati lijepe priče; treba da ostanu djela iza nas i to je naše vođenje politike. Politika se ne vodi od danas do sutra, politika se vodi dugoročno. Mi želimo da pomognemo kroz vlast onoliko koliko je to moguće našom snagom. Naša snaga ovisi o vama, naša snaga ovisi o biračima i ukoliko imalo budemo imali glasova tolika će biti i naša snaga“, istakla je Vučinović.  

Na kraju večeri priređen je prigodan koktel, na kome su sumirani dojmovi. Potom su gosti spontano i zapjevali tradicionalne domoljubne pjesme, što je kod mnogih izazvalo duboke emocije.

Hrvatska građanska inicijativa pozvala je sve simpatizere da im se pridruže na završnoj tribini, koja će biti održana 13. travnja u Sportskoj dvorani Župa, gdje će koncert održati poznati hrvatski glazbenik Miroslav Škoro. Ulaznice su besplatne, a mogu se preuzeti u prostorijama Hrvatske građanske inicijative.