Dux domaćica: Recepti baka za brzo ozdravljenje

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 03. ožujka 2015. - 11:12
Autor: 

Dragi moji, evo zima na izmaku. Kako kažu: Zima nije zima, ako nema snijega. Po mom mišljenju snijega ne mora ni biti, ali zimu računam samo ako je bilo gripe. I ne moraju je proglasiti epidemijom, dosta mi je što gdje god da kročim bar troje oko mene kijaju, šmrkću ili kašlju.

Samo rijetki prezime bez prehlade. Ali i onaj tko se već zarazio virusom, nije bespomoćan, priroda raspolaže mnogim sredstvima protiv tih bolesti. Prehlade se najavljuju curenjem iz nosa, grebanjem u grlu i promuklošću. Tada je krajnje vrijeme da posegnemo u apotekarski ormarić prirode.
Vrlo je važno da ojačamo svoje obrambene moći, tako da imunološki sistem može da se bori protiv dosadnih napasnika. Navikli smo kod prvih simptoma odmah posegnuti za antibiotikom, ali kad popijete 2-3 kutije, a i dalje ste iscrpljeni shvatit ćete da taj žilavi virus vodi u utrci s antibioticima. Kemijska sredstva još više opterećuju već oslabljen organizam, dok stara domaća sredstva jačaju obrambeni sistem.

Čim nas napadne kakvi nametljivac, organizam stvara posebna antitijela.  S obzirom da mnogi virusi često mutiraju, naš imunološki sistem ne može dugoročno da nas zaštiti. Protiv svake zaraze moraju se proizvesti nova antitijela.

Današnja Dux domaćica donosi vam nekoliko korisnih savjeta kako su nekad naše bake pripremale prirodne ljekove kad nije bilo ni Sumameda, Dovicina, Beroduala i ostalih šarenih pilula i tekućina.

Čaj za jačanje imunološkog sistema pravi se od:

25 grama sušenog šipurka
25gr.cvjetova lipe
15gr.kore naranče
15gr.cvjetova zove

Plodove i cvjetove pomiješajte, stavite vodu da provri i njome prelijte mješavinu. Sve prekrijte, neka odstoji 10 minuta, ocijedite  i po želji zasladite.

Ovaj ukusni čaj osim što jača obrambeni sistem, smiruje sluzokožu i opušta grčeve u bronhijama.

A evo i recepta za borbu protiv gripe kad je već zavladala vašim organizmom.

3 čaše soka od svježe iscjeđenih naranči
1/3 čaše soka od limuna
2 ožice meda
4 špice luka česna
pola ožice  ljute paprike
2 ožice naribanog ili iscijeđenog đumbira

Sve stavite u sjeckalicu i miješajte dok ne dobijete tekućinu, obvezno držite u staklenoj boci u hladnjaku.  Pijte tri do četiri dana po čašu dnevno, i osjećat ćete se kao novi.
Možda nije najukusniji napitak na svijetu, ali da se možemo izliječiti s dvije ćikare kafe s mlijekom, svi bismo bili konteni.

Evo nekoliko korisnih savjeta ako ste se već štufali prehlade:

-          Ne konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode, jer oni podstiču nastajanje sluzi i pogoršavaju tegobe.

-          Svestranu iscjeliteljsku moć luka česna cijenili su i naši preci. Zato, dok imate grip, jedite što više svježeg luka česna. Češnjak u sebi sadrži supstancu allicin, koja ima antimikrobna svojstva. Zbog te supstance češnjak je jako učinkovit kod kroničnog bronhitisa, gripe i čestih prehlada. Naravno, dok ste slabi, nećete vanka, pa neće okolina primjetiti taj miris  J

-          Ako imate vatre, izbjegavajte odmah konzumiranje antipiretika – andola, paracetamola itd…Vatru spuštajte oblogama od ostike, trljanja alkoholom, i ne zaboravite da uzimate dosta tekućine.

Jedan kuriozitet za oslobađanje od nadražavajućeg kašlja je toplo pivo. Ugrijte pola litre piva sa 4 supene ožice meda i polako pijuckajte.

-          Ako pak ne pijete pivo, onda 2 i po deca ocijeđenog soka od mrkve zakuhajte s 2 supene ožice meda i malo vode i napravite domaći sirup protiv kašlja. Pijte 3-4 supene ožice na dan.

Dragi moji, u ovoj eri Interneta kad i sama istodobno kašljem i kucam za vas, naći ćete bezbroj receptura za zdravu ishranu, brzo ozdravljenje, svakakvih zanimljivosti. Informirajte se, ali ne zaboravite da su nas babe i matere parile poviše teće s kamilicom ili ružmarinom, i nije to bio primitivizam, nego je to bio lijek bez kontraindikacija.

Budite mi zdravi, i želim nam svima što ljepše proljeće.

Audio: 
Dux domaćica - Sezona gripa