Suradnja Kotora i Krka – otvorena izložba „Hod kroz vrijeme i događanja“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 07. listopada 2023. - 12:30
Autor: 

Kao rezultat međunarodne kulturne suradnje na relaciji Kotor – Krk, povodom obilježavanja 452. godišnjice Lepantske bitke, u okviru manifestacije Štorija o galiji, u galeriji Decumanus na Krku, 6.10., otvorena je izložba „Hod kroz vrijeme i događanja“, autora Radojke Abramović, Danijele Nikčević, Dijane Đurašković Tomislava Bonića i Ilije Mlinarevića.
Na izložbi su govorili: direktorica Pomorskog muzeja mr. Maja Uskoković, direktorica Centra za kulturu grada Krka Maja Parentić, a nešto više o samoj izložbi rekla je Dijana Đurašković.
Riječ je o izložbi osmišljenoj i postavljenoj povodom proslave 70. godina postojanja i rada Pomorskog muzeja Crne Gore, kako bi se sumirali dojmovi i napravila rekapitulacija postignutog u proteklih sedam decenija njegovog rada i postojanja. Sama postavka predstavlja izbor iz bogate i raznovrsne dokumentacije prikupljane tijekom tog perioda, a koja prikazuje povijest i kronologiju djelovanja Pomorskog muzeja Crne Gore kroz dokumentiranje njegovog programskog sadržaja i kontinuiteta rada. Izložbom su tako obuhvaćene najvažnije etape u razvoju muzejskih aktivnosti od osnivanja Muzeja, pa sve do programa novijeg datuma, koji ukazuju na to kako zadatak ove relevantne ustanove nije samo očuvanje muzejskih predmeta, već i sudjelovanje u najrazličitijim aktivnostima vezanim uz pomorsku i kulturnu tematiku. U pitanju su, dakle, četiri etape: period od osnivanja Muzeja do katastrofalnog potresa 1979., (2) period sanacije Muzeja i njegovo ponovno otvaranje 1984., period nakon potresa, do ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog vijeka, i period od 2000. godine do današnjih dana.
Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 26.10.2023.