PREZENTACIJA KAMPANJE SOS - SAVE OUR SEA U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. kolovoza 2011. - 12:12
Autor: 

Proteklog tjedna u prostorijama Jedriličarskog kluba Delfin u Tivtu, NVO Green.me održala je prezentaciju kampanje SOS - Save Our Sea, koja se odvija u okviru Partnerskih akcija za zaštitu biodiverziteta na zapadnom Balkanu, a koje su pokrenuli WWF, Green Home iz Podgorice, Mladi istraživači Srbije i „Sunce" iz Splita.
Prezentacija je bila namijenjena i prilagođena kadetima i juniorima jedriličarskog kluba Delfin sa kojima su razgovarali o važnosti zaštite biodiverziteta Jadrana kao i potencijalnim opasnostima po morski eko sistem Boke Kotorske. Gost na prezentaciji bio je Siniša Luković, inženjer pomorstva i menadžer nautičkog turizma, poznat kao „čovjek od mora" .

Invazija opasne alge Caulerpe racemose zahvatila je oko 90 staništa duž istočnog Jadrana, a naučnici upozoravaju da čim prekrije 10 kvadrata podmorja – ovu štetnu algu je nemoguće uništiti! Dr. Ante Žuljević sa splitskog Instituta za oceanografiju upozorava da gusta naselja Racemose potpuno prerastaju sve autohtone nepokretne životinjske organizme i alge. "Ispod alge se povećava potrošnje kisika, što je smrtonosno za većinu organizama, pa se bioraznolikost morskog dna drastično mijenja". Racemosa nastanjuje sve tipove morskog dna, a gusta naselja razvijaju se do 60 metara ispod površine i šire se morskim strujama. Naučnici za sada nemaju riješenje za širenje alge Caulerpa racemosa koja dnevno raste i do 2 cm. Osim morskim strujama, ovu algu prenosi i čovjek, najčešće balastnim vodama, mrežama, ronilačkom i nautičkom opremom. Ukoliko nakon ribarenja, ronjenja ili sidrenja nađete njene djeliće – nemojte ih vraćati u more jer je njena regenerativna moć tolika da može preživjeti van mora i do 7 dana. A ukoliko locirate novo stanište Caulerpe racemose, molimo Vas javite na NVO Green.me Budva – montenegreen@gmail.com -069 029 776.
Vaši podaci biće proslijeđeni mreži institucija i udruženja koja se bave zaštitom mora, okupljenih u mreži SOS- Save our sea.
Prezentaciju u cijelosti možete poslušati ovdje.
Audio: Jasna Vukićević - NVO Green.me Budva