ŠKOLJKE BOKE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. srpnja 2011. - 9:24
Autor: 

„Školjke Boke" je prvo i jedino uzgajalište jadranskih školjki ostriga i vongola u Crnoj Gori ( Kotor) izgrađeno na principima održivog razvoja u neposrednoj blizini nekoliko slatkovodnih izvora i 100m od rijeke Ljute. Osnivač i vlasnik je dipl.ing. Nevres Đerić koji još od 2007. godine radi na izučavanju i izradi projekta uzgoja ostriga. Kod Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore priznat je patent "Naprave za sakupljanje, prihvat i uzgoj školjki - ostriga". Monitoring i izradu cjelokupnog projekta od samog početka prati Institut za biologiju mora - Kotor na čelu sa prof.dr Sretenom Mandićem i dr. Aleksandrom Joksimovićem.

Nevres Đerić, vlasnik prvog crnogorskog uzgajališta ostrige i Institut za biologiju mora iz Kotora zajedničkim snagama i voljom krenuli su u dugotrajan i rizičan projekt vraćanja ostriga u Boku kotorsku, od lipnja 2010.god od kako je 6000 mlađi ostrige, uvezene iz Hrvatske, iz Malog Stona, spušteno u kaveze, poređane jedan iznad drugog, na dubini od pet do osam metara, u akvatorijum Orahovca i 2.500 u akvatrijum Instituta za biologiju mora u Dobroti. Dug je razvojni put ostrige, od male do odrasle protekne od 18 do 24 mjeseca. Da je ekološka svijest na višem nivou i danas bi u crnogorskom dijelu Jadrana bilo ostriga, naš dio Jadranskog mora postao je siromašniji za jednu nezamjenljivu vrstu koja se smatra stubom ekosistema, jer ostrige pročišćavaju vodu, uklanjaju sedimente i stvaraju staništa za druge organizme. Zato se oklopi ostriga i drugih školjki uvijek vraćaju natrag u vodu, kako bi postale "kućice" za nove školjke – kaže Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru.
„Veliki je trud uložen u uzgajalište ostriga, radio sam zajedno sa svojom porodicom, profitirat će i ekosistem, jer se ostriga vraća kući ,u svoju rodnu Boku, gdje je bila autohtona vrsta,"rekao je za naš radio Nevres Đerić . Školjke kavezi čuvaju od pohlepe orada, rakova, puževa, pa čak i morskih zvijezda, ali ih uvijek i ne sačuvaju, a nedavno je učinjena šteta od strane orada koja se još procjenjuje. „Ne znam zašto se nitko ozbiljnije nije pozabavio uzgajanjem", ja sam započeo sa izučavanjem doktorske disertacije dr. Jovana Stjepčevića koji je još 1974. god radio na izučavanju i eksperimentu uzgoja školjki kamenica. Razgovor u cijelosti poslušajte ovdje.
Audio: Nevres Djeric, vlasnik uzgajalista Skoljke Boke