Promocija zbornika radova "Sidrišta zavičaja"

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. srpnja 2010. - 15:15
Autor: 

U Galeriji Buća u Tivtu održana je prezentacija dva zbornika radova pod naslovom „Sidrišta zavičaja“.Hrvatska krovna zajednica je ove večeri u Tivtu okupila veći broj autora koji su bili nazočni prezentaciji ovog Zbornika. Galerija je bila je puna posjetitelja iz Tivta i Kotora, glazbenika koji su učestvovali u programu, novinara i TV Budve.
Prezentaciju su popratili i Predsjednik HNV, Predsjednica HGI-a, zastupnica u Skupštini Crne Gore ispred HGI-a i dopredsjednici općina Tivat i Kotor. U ovim Zbornicima nalaze se radovi najeminentnijih stručnjaka iz raznih oblasti koje danas Boka ima, a o kojima su govorili mr. Miomir Abović i prof.dr Gracijela Čulić, koji su inače svojim radovima u Zborniku i pomoći oko uredništva najviše doprinjeli ovakvom konačnom izgledu ovog uradka. Veče je vodio takođe jedan od autora tekstova (Bokeljska mornarica) gosp.Slavko Dabinović.Na samom početku prisutne je pozdravio i o cilju izdavanja ovog Zbornika govorio presjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Deković.Dr.Gracijela Čulić je na osebujan način objasnila zašto ovaj naslov i što su Sidrišta zavičaja za Hrvate u Boki.
O Hrvatima na početku trećeg milenijuma pisao je prof.dr Milenko M.Pasinović, jedan od naučnih radnika Boke koji je zasigurno najbolji poznavaoc statističkih podataka o Hrvatima i na širim prostorima nego što je Boka kotorska.
Dr Miloš Milošević, svojim dugogodišnjim naučnim radom, istraživanjima i objavljenom građom sigurno je jedan od autora koji zaslužuje posebnu zahvalu.
Gospodin Antun Tomić,koji je i nazočio prezentiranju Zbornika, nakon svog djela „Dobrota povjesnica Bokeljskog pomorstva"zasigurno ostaje netko ko će ući u Povjesnicu Boke.
Povjesničarka umjetnosti gospođa Marija Mihaliček, kao jedna od najboljih poznavatelja bokeljske povijesti umjetnosti, neumorna je i u aktivnostima hrvatskih kulturnih društava, Hrvatske krovne zajednice, a naročito u aktivnostima Odbora za kulturu u Hrvatskom nacionalnom vijeću.
Gospođa Anita Mažibradić-arhivistica-sa dugogodišnjim radnim iskustvom jedna je od autora na ovim zbornicima koja je do sada nepoznatu i neobjavljenu arhivsku građu(preko 1000 autentičnih dokumenata) sistematizirala i obradila u svojim uradcima.
U ovom Zborniku zastupljeni su i radovi Jelene Antović Direktorice Arhiva grada Kotora koja se bavila temom „Gradska glazba-Kotor 1842.-2002.)
Gospodin Anđelko Stjepčević, kao jedan od najboljih poznavatelja povijesti Gornje Lastve pisao je o hrvatskim kulturnim društvima u Gornjoj i Donjoj Lastvi.
Prof.dr Stijepo Obad, iz Zadra, ustupio je za ovaj zbornik svu sakupljenu građu o hrvatskim društvima u Boki , a koja se nalazi u arhivama Splita i Zadra.
Predsjednik Hrvatske krovne zajednice odao je posebnu zahvalu MVP.Republike Hrvatske koje je preko Povjerenstva za sufinanciranje projekata hrvatske manjine u Crnoj Gori pomoglo u realiziranju ovih Zbornika.