UNIŠTAVANJE AUSTRO-UGARSKIH TVRĐAVA U BOKI NASTAVLJA SE NESMANJENOM ŽESTINOM

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. ožujka 2014. - 17:48
Autor: 

Uništavanje austrougarskih fortifikacionih objekata na području Boke kotorske nastavlja se nesmanjenom žestinom, a nadležni državni organi ne čine ništa da spriječe devastaciju tog dijela ne samo naše, već i kulturne baštine više centralnoeurospkih država. I dok su vandali i devastatori do sada većinom bili usmjereni na objekte koji su dalje od naselja i gradova poput tvrdjava Luštica, Kabala, Kobila Gornja, Kobila Donja, Trašte i Grabovac, odnosno nekadašnje radio-stanice Klinci, sada su na udaru i fortifikacije mnogo bliže gradovima poput Fort Goražda između Tivta i Kotora.
"U proteklih nekoliko mjeseci austrougarska tvrdjava Goražda je u potpunosti ruinirana od strane lica koji se najvjerovatnije bave prodajom sekundarnih sirovina. Sve što je od željeza našlo se na meti ovih pljačkasa, koji su pod punom radnom opremom, porazbijali sve po tvrdjavi kako bi izvukli zeljezo koje se tu nalazilo skoro 130godina. Neometano su odnijete velike i veoma masivne količine metala a bez da je iko od nadležnih institucija spriječio ovo uništavanje. Ogromna željezna vrata sa ulaza u tvrdjavu su nestala, razni cjevovodi, djelovi puškarnica, liftovi za municiju, metalno stepeniste, metalne rešetke i kapci sa prozora, i sve ostalo sto je činilo cjelinu tvrdjave je razbijeno, iskopano i odnijeto."- napisao je čitalac, izletnik- redovni posjetilac starih autro-ugarskih tvrđava u Boki.

On naglašava da je devastacijom tvrđave Goražda napravljena nenadoknadiva šteta dijelu kulturne baštine i graditeljskog nasljeđa Crne Gore.
Iako su sa stare tvrđave pokrali gotovo sav metal, devastarori se na tome nisu zaustavili već su počeli i sa otkopavanjem i odnošenjem fino klesanih kamenih blokova iz zidova i podova ove atraktivne građevine. U tome im niko ni ne pokušava stati na put, iako iz Ministarstva kulture tvrde da su austrougarske fortifikacije i drugi stari vojni objekti u Boki, pod zakonskom zaštitom i da neki od njih imaju i zvaničan status kulturnog dobra.
Tvrdjava Goražda jedna je od ukupno četiri tzv. oklopljena fora u sastavu nekadašnje austrougarske "Primorske tvrđave Boka" kako se zvao kompleksan sistem od preko 100 raznovrsnih vojnih objekata u širem reonu Boke kotorske. Izvandredno atraktivna građevina završena je 1886 na uzvišenju u blizini prevoja Trojica, blizu nekadašnje austrougarsko- crnogorske granice, a činila je okosnicu odbrane Boke od napada sa crnogorske strane. Tvrđava je bila zaštićena rovom,a njene baterije imale su oklopljene osmatračnice. Pred Prvi svjetski rat Fort Goražda je bila naoružana baterijom od 4 haubice kalibra 120 mm u kazamatima sa metalnim kalotama i 2 haubice istog kalibra u čeličnoj kupoli, a na drugim djelovima tvrđave bila su raspoređena još 4 topa kalibra 120 mm i tri teška mitraljeza. Zbog atraktivnosti, ovu tvrđavu su u godinama poslije Drugog svjetskog rata kao lokaciju za snimanja u više navrata koristile filmske ekipe, a posljednji film u kome je Goražda "igrala", je italijanska ratna drama "Il cuore nel pozzo" iz 2005, sa Bepeom Fjorelom, Leom Gulotom i Draganom Bjelogrlićem u glavnim ulogama.
S.Luković