ULAZAK U NATO OGROMAN JE KORAK PREMA ČLANSTVU U EU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. ožujka 2014. - 10:47
Autor: 

Ulazak u NATO ogroman je korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, navodeći da ekonomsku situaciju Crne Gore vidi kao trenutnu prepreku ulasku zemlje u Alijansu, prenosi agencija MINA.
On je ocjenio da Crna Gora treba da uvaži činjenicu da je od 28 država koje su u EU, njih 22 i članice NATO-a.
"Sigurni smo da ta brojka treba prevagnuti na stranu opredjeljenja Crne Gore da postane dijelom evropske dominantne većine", kazao je Deković agenciji MINA.

U Hrvatskom nacionalnom vijeću, dodao je Deković, ne sumnaju da je za Crnu Goru neupitan ulazak u EU. "Trenutnu manu za ulazak Crne Gore u NATO savez smatramo njenu ekonomsku situaciju", rekao je Deković.
On smatra da ulazak u takav kolektivan vid zaštite sigurno podrazumijeva i neke dodatne izdatke za već prenapregnuti ekonomski sistem Crne Gore.
"Ali s druge strane, imajući u vidu da Crna Gora s ovakvim ekonomskim potencijalom ne može sama graditi svoju ratnu mornaricu i vazduhoplovstvo, ulaskom u NATO riješila bi i to pitanje", naveo je Deković.
On je kazao da Hrvatsko nacionalno vijeće želi da se aktivno uključi u animiranje svojih članova za članstvo u NATO-u, bilo glasanjem na referendumu ili odlukom u Skupštini Crne Gore.
"Preko ministrice u Vladi, koja je i članica Savjeta, aktivno lobiramo u Vladi, a preko Vijeća i u svim ostalim hrvatskim NVO-ima i političkoj stranci Hrvata u Crnoj Gori", rekao je Deković.
On smatra da su pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori generalno dovoljno upoznati s NATO-om, naročito prativši pristupanje Hrvatske tom savezu.
Deković je ocijenio da bi to iskustvo trebalo ugraditi u potporu članstvu Crne Gore.
Upitan da li smatra da bi građani na referendumu trebalo da odluče o članstvu u Alijansi ili odluku o tome treba donijeti u parlamentu, Deković je rekao da u Hrvatskom nacionalnom vijeću smatraju da je, ukoliko je Crna Gora čvrsto opredijeljena za put evrointegracija, legitimna i jedna i druga opcija.
"Prema nama, jednako su legitimni i institut referenduma, kao i opcija da odluku donese parlament kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo jedne države", kazao je on.
Deković je rekao da je zafovoljan način na koji poslanica Hrvatske građanske inicijative u parlamentu zastupa interese hrvatskog naroda i lobira po pitanju pristupanja NATO-u.
"U hrvatskoj zajednici ovo pitanje po važnosti doživljavamo skoro kao ono referendumsko 2006. i uvjereni smo da će hrvatska zajednica aklamacijom pomoći Crnoj Gori, u slučaju da bude raspisan referendum o ovom pitanju, ali i ako o njemu bude odlučivala Skupština Crne Gore", naveo je on.
Deković je poručio da pitanje ulaska Crne Gore u NATO predstavlja rješavanje bezbjednosnog pitanja.b
"Ali imajući u vidu da je ulazak u NATO pretkorak pristupanju EU koja brine, između ostalog, i za manjinska prava naroda u državama članicama, temeljem toga logičnim slijedom zaključujemo da će ulaskom u evrointegracije i manjinska prava biti zagarantovana na evropskom nivou", zaključio je Deković.