SVIJET OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 08. ožujka 2014. - 10:11
Autor: 

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena.
Prvi put Dan žena obilježen je 28. veljače1909. godine u SAD-u deklaracijom, koju je donijela Socijalistička partija Amerike.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših uvjeta rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su prosvjedovale prvi put 8. ožujka 1857. godine u Njujorku zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.
Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.
Osmoožujski prosvjedi postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.
Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.
Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora danas, povodom 8.ožujka – Dana žena, organizira protestni performans na Trgu od oružja u Kotoru koji će početi u 12 sati. ANIMA protest organizira zbog Vladine politike u domenu rodne ravnopravnosti, ljudskih i socijalnih prava.
Prva proslava 8.ožujka u Crnoj Gori održana je u Kotoru 1919. Tada su kotorske socijalistkinje u suradnji sa članovima radničkih i političkih organizacija organizirale javni protest protiv skupoće.