90 GODINA BOKELJSKE MORNARICE U ZAGREBU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. ožujka 2014. - 10:10
Autor: 

Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" Zagreb proslavilo 90. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog djelovanja u glavnom hrvatskom gradu. Obljetnica je proslavljena tradicionalnom "Bokeškom večeri" koja je održana u subotu, u hotelu Sheraton. Veče je održano pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnice Kotora Marije Ćatović. U ime pokrovitelja brojne goste i zvanice pozdravio je dopredsjednik Općine Kotor Tvrtko Crepulja a pismo čestitke uputio i gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš.
Nakon zvaničnog ceremonijala Bokeljske mornarice Mali admiral Lovro Serdarević izgovorio je tradicionalne "lode" (laudes - pohvale) u počast svecu.

Vedrom raspoloženju pridonijela je sopranistica prof. Marina Cuca Franović koja je sa svojim kolegom prvakom HNK tenorom Nikšom Radovanovićem oduševila brojne goste. Proslavi je prisustvovalo više od dvjesto članova i prijatelja Društva koji su u vedrom raspoloženju dočekali jutro.
Branko Pean
Prvotno Društvo Bokelja - osnovano 1924. godine, okupljalište brojnih studenata iz Boke i Zagrepčana bokeljskog podrijetla, od 1956. godine je i službeno djelovalo kao podružnica slavne Bokeljske mornarice, tada na čelu sa znamenitim hrvatskim skladateljem Ivanom Brkanovićem. Zagreb je dao i nekoliko admirala povijesne Mornarice - prof. dr. Karla Radoničića, akademika Vladislava Brajkovića i počasnog admirala prof. Antona Simovića, te brojne istaknute ličnosti hrvatske metropole u umjetnosti, kulturi, znanosti te društvenom životu u cijelosti.
Bratovština u Zagrebu nastavila je i dvije temeljne značajke tradicije Bokeljske mornarice, očuvavši Kolo sv. Tripuna, koje se redovito izvodi u počast svecu, te "lode" koje govori Mali admiral. Tako Bokelji u Zagrebu, ističe se, već generacijama slave svoj Tripunjdan, prenoseći stare običaje i jedan simbolički dio svečanog ceremonijala, koji se stoljećima održava u Kotoru prema statutu Bokeljske mornarice još od 1463. godine.
Inače, jedinstveno kolo Svetog Tripuna je srednjovjekovno kolo s obilježjima obrednog (sakralnog) ali i svjetovnog pomorskog kola. Plesna igra u 12 slika iz života pomoraca simbolizira, uz ostalo, vjeru, pokornost te jedinstvo i solidarnost zajednice.