OTVORENA IZLOŽBA "IZ POVIJESTI BOKE KOTORSKE - KRAVATA U BOKELJA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. veljače 2014. - 22:00
Autor: 

Izložba »Iz povijesti Boke kotorske - Kravata u Bokelja« otvorena je jučer u Narodnoj čitaonici na Korzu, u sklopu Tripundanskih dana - Dana Bokelja, što se održavaju u Rijeci do 22. veljače. »Kravata u Bokelja«, autora izložbe Željka Brguljana i Nikole Albanežea, putujući poput starih bokeljskih jedrenjaka, povezala je gradove Padovu, Trst, Tivat, Zagreb, Pulu i danas Rijeku, podsjećajući prigodom 1200. obljetnice Bokeljske mornarice, na pomorske, povijesne i kulturne veze Hrvatske i susjednih zemalja.
Prema riječima Željka Brguljana, izložba pruža uvid u nacionalnu nošnju, kao i u građansku modu onoga doba, a posebno u vremenske mijene kravate, kao izvorno hrvatskog elementa odijevanja.

– Izložba je i prisjećanje na naše časne i slavne pretke, koji su na dalekim morima, oplovljavajući svjetove, vječno snivali o svom povratku u zavičajni zaljev, kaže Brguljan.
Izložbu čini 80 uvećanih fotografija, nastalih od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Fotografije potječu većinom iz obiteljskih albuma, a snimljene su okom značajnih onodobnih fotografa u ateljeima Kotora, Dubrovnika, Splita, Zadra, Trsta, Venecije, Zagreba, Carlsbada, Cardiffa, Krfa i Aleksandrije.
Izložene fotografije prezentiraju portrete Bokelja, posebice pomorskih kapetana, zapovjednika zadnjih jedrenjaka te Lloydovih parobroda, kao i portrete članova Bokeljske mornarice u tradicionalnoj bokeljskoj nošnji. Posjetitelji tako mogu vidjeti portrete oplovitelja svijeta kapetana Ivana Visina, sudionika viške bitke kontraadmirala Marka Florija, člana praške Mafije admirala Dr. Rudolfa Guinija. Izložbu je moguće razgledati sve do 22. veljače.
/novilist.hr/