OPĆINSKI ČELNICI UVJERENI DA ĆE "PINE" BITI ZAVRŠENE U ROKU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. siječnja 2014. - 19:12
Autor: 

Obiman projekat rekonstrukcije i uređenja gradske rive i šetališta Pine u Tivtu teče planiranom dinamikom i ukoliko ne bude većih problema ili dužih perioda loših meteo-uslova, biće završen na vrijeme – pred početak glavne ljetnje turističke sezone kazao je direktor Direkcije za investicije i razvoj Općine Tivat Peđa Obradović. Posao vrijedan oko 2,3 miliona eura zajedno finansiraju Općina Tivat i JP „Morsko dobro" Budva.
„Prvu fazu projekta – proširenje rive na segmentu „A" prema Porto Montenegru, lani je završila kotorska firma „YU Briv" koja je pred kraj prošle godine izvršila i pobijanje 22 pilona za nadogradnju rive na segmentu „C" ispred hotela „Mimoza". Ovdje narednih dana slijedi gradnja betonskog tzv. plutajućeg guvna prečnika 40 metara, a radovi za sada idu po dinamičkom planu koji je dostavila firma „Erlang". Skinut je kompletan dosadašnji površinski sloj sa rive i saobraćajnice, u toku su radovi na atmosferskoj kanalizaciji, i najkasnije za mjesec dana slijedi izlivanje betonske podloge za kamene ploče. Najveći i najteži poslovi su završeni, tako da očekujem da će ovaj za nas izuzetno važan infrastrukturni objekat, biti završen u planiranom roku."- ističe Obradović naglašavajući da je problem predstavljala i činjenica što je isporučilac oko 9.600 kvadrata kamena kojim će se popločati riva i šetalište u Ulici maršala Tita, odabran tek u četvrtom tenderskom postupku. Taj obiman posao koji podrazumijeva čak 14 različitih vrsta obrade kamena, pripao je budvanskoj firmi „Kobra" koja ima 90 dana da isporuči kamen traženih specifikacija.

Obradvić je je dodao da timovi Općine Tivat i JP Morsko dobro" svakih sedam dana održavaju sastanke sa izvođačem i redovno prate dinamiku radova, te da se očekuje da Pine u novom ruhe bude predato na upotrebu građanima 5. lipnja. Do tada se Tivćani moraju strpiti iako su već dva mjeseca od kada je počela glavnina radova, uskraćeni za svoj omiljeni ritual ispijanja kafe na terasi nekog od kafića na Pinima. „Prekopavanje" gradske rive, Ulice maršala Tita ali i svih terasa koje su se na nju naslanjale, izazvalo je negodovanje ugostitelja čiji su lokali na Pinima jer su mjesecima praktično bez gostiju i posla. Stoga su oni već nezvanično najavili i da će od Općine tražiti da im zbog takve situacije, omogući odloženo plaćanje obaveza prema gradskoj kasi ili njihovo značajno umanjenje za ovu godinu.
S. Luković