ITALIJA - ISTRAŽUJE SE NAVODNO SERVIRANJE MESA DUPINA U RESTORANIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. prosinca 2013. - 10:37
Autor: 

Talijanske vlasti istražuju navodno serviranje mesa dupina u restoranima, piše u utorak britanski list Guardian.
Novinar televizije kanal Uno tajno je u okolici Rima snimio u restoranu obrok koji sadržava preljev za salatu s pahuljama sušenog filea dupina i vlasnika restorana koji ga upozorava riječima: "Vi ovo kod mene niste pojeli, ok?".
U gradu Civitavecchia sjeverno od Rima pokrenuta je istraga, a postoje sumnje da se meso dupina nezakonito prodaje i u glavnom gradu Italije.Voditelj talijanske jedinice za ugrožene vrste Ciro Lungo potvrdio je za Guardian da se slučaj istražuje.

Lungo kaže kako je prije snimke smatrao takve priče nevjerojatnima no sada kaže da visoke cijene o kojima govore osobe snimljene na filmu pokazuju da postoji značajna potražnja za tamnim sušenim mesom dupina. Račun kojeg je platio novinarski tim kanala Uno dosegnuo je 100 eura po osobi bez pića.
Veletrgovac koji je tajno snimljen govorio je o cijeni od 900 eura po kilogramu sušenog dupinova mesa u Rimu. Po njemu se dupinovo meso može naručiti i u nekim restoranima u glavnom talijanskom gradu, ali ga naravno nema na jelovnicima. On je dodao da je najbolji način njegova konzumiranja s lukom, celerom i rajčicom.
U restoranima se dupinovo meso naručuje tako da se engleskom riječi "black" signalizira što se zapravo naručuje. Neovisni laboratorij potvrdio je da su uzorci koje su novinari uzeli doista dupinovo meso.
Prema tvrdnjama talijanskih ribara dupini se uhvate u mreže za druge ribe, ali ih nekad i ciljano love iako je to protivno zakonima.
Talijanski ribari bi trebali čak i tijela uginulih dupina predavati obalnoj straži, no oni im odrežu glavu, peraja i sve što ih može identificirati i ako ih zaustave kažu kako se radilo o morskom psu.