PORTO MONTENEGRO ŠIRI MARINU - S 248 NA 432 VEZA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. studenog 2013. - 10:31
Autor: 

Ministarstvo održivog razvoja i turima (MORT) izdalo je krajem prošle nedjelje kompaniji „Adriatic Marinas" iz Tivta, gradjevinsku dozvolu za proširenje ekskluzivne marine za mega jahte Porto Montenegra u Tivtu.
Dozvola koju potpisuje generalni direktor Direktorata za gradevinstarstvo Danilo Gvozdenović, izdata je uprkos tome što Uprava za vode Crne Gore u zakonskom roku nije odgovorila na zahtjev MORT-a da izda vodnu suglasnost na projekt širenja marine. Inače, vodeći projektant ovog mamutskog zahvata u akvatorijumu tivatskog zaliva je podgorički arhitekta Mladen Krekić i biro „Bussines Art" iz Podgorice.

MORT je dao dozvolu za prvu fazu širenja marine, koja predviđa produženje aktualnog mula 3 - nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, na čijim temeljima raste Porto Montenegro. Posao koji treba da se završi do lipnja naredne godine podrazumijeva da se mulo 3, koje je sada dugačko 155 metara, produži dalje prema sredini Tivatskog zaljeva, dogradnjom novog dijela dimenzija 203 x 19 metara. Na samom kraju tog produžetka izgradit će se nova trafostanica snage 2 x 1.000 kVA. Bočno na mulo 3 dogradit će se još dva mula – južni valobranski gat dimenzija 259,1 x 12 metara i sjeverni valobranski gat dimenzija 83, 3x 16,2 metra. Na njemu će se napraviti novi objekt pumpne stanice za snabdijevanje jahti gorivom i dispečarskog centra za upravljanje pumpama. Na južnom valobranskom kraku predviđena je mogućnost pristajanja manjih tankera, koji će preko priključka na cjevovod, koji će se pružati duž starog i novog dijela gatova, odavde pripunjavati Porto Montenegrovu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom.
Na ovaj način broj vezova za jahte u Porto Montenegru će se sa aktualnih 248, povećati na 432 za narednu sezonu.
Planirano je da na proljeće 2014 počnu i radovi na rekonstruiranju postojećeg Arsenalovog mula 4, kao i na produžetku i dogradnji mula 1, a što će, uz ljetnju pauzu zbog turističke sezone, biti završeno do sezone 2015 godine. Ukupna vrijednost svih ovih poslova veća je od 20 milijuna eura, a obavit će ih specijaliztrana  hidrogradjevinska firma "YU Briv" iz Kotora.
S. Luković