DOBROVOLJNI DAVATELJI KRVI S KORČULE POSJETILI KOTOR I PERAST

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. listopada 2013. - 11:50
Autor: 

Proteklog vikenda grupa od osamdeset dobrovoljnih davatelja krvi s Korčule posjetila je Kotor i Perast. Prvog dana u Kotoru su obišli kulturno povijesne spomenike, crkve, muzej i tvrđavu.
Tajnik kotorskog Crvenog krsta Ilko Marović ovog puta, kao vodič kroz Kotor pokazao im je znamenitosti, zadržavši se posebno pred gradskim vratima, desetak najpoznatijih palata, trgovima specifičnih imena i najvišim zidinama na Jadranu. Gosti su iskazali zadovoljstvo, kada im je rečeno da i pored svog kamena kojim smo okruženi, na palatama svi elementi drugostepene plastike ( pragovi oko vrata i prozora, spoljna stepeništa, ograde, ornamenti i dr. ) uvijek su izrađivani od korčulanskog kamena, koji je morskim putem doveden iz nadaleko čuvenih kamenoloma na otoku Vrniku kraj Korčule.

Najviše su se zadržali u bazilici Sv. Tripuna i crkvi Sv. Ozane, gdje ih je dočekao kotorski biskup, mons. Ilija Janjić i osobno proveo kroz te svetinje. Dok je biskup pričao o životu i čudima svetaca gosti su ga slušali s naročitom pažnjom, a po pitanjima koja su postavljali vidi se da su bili jako zainteresirani.
Nakon crkava posjetili su Pomorski muzej Crne Gore, gdje su se najviše interesirali o brodovima, oružju iz svih vremenskih epoha, slikama, grbovima i naročito o tradicionalnoj nošnji bokeške mornarice.
Sljedećeg dana u Perastu, poslije sv. Mise, gosti su posjetili otok Gospe od Škrpjela. Tu je mjesni župnik don. Srećko Majić, kroz priču o povIjesti i samom nastanku otoka, zatim zavjetnim darovima, koje su pomorci donosili s putovanja, baroknim slikama Tripa Kokolje privukao posebnu pažnju nazočnih.
Prolazeći pored otoka Sv. Đorđa Korčulani su se upoznali i s legendom o lijepoj Peraštanki, koja je igrom sudbine poginula od ruke svog dragoga. Mladić se zamonašio, ostao da živi na otoku kao pustinjak i kada je umro zakopali su ga pored svoje drage.
Na rastanku sretni i zadovoljni pozvali su Kotorane da im dođu u posjetu, te da još jednom uručimo pozdrave za izuzetnu susretljivost i gostoprimstvo g–đi Milevi Pejaković Vujošević direktorici muzeja, mons. Iliji Janjiću i župniku don Srećku Janjiću.