KNJIŽEVNICI HRVATSKIH MANJINA S KNJIŽEVNICIMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. listopada 2013. - 11:37
Autor: 

U organizaciji rovinjskoga Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić" i ogranka Matice hrvatske, u petak su otpočeli 10. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj.
Na otvaranju u Domu kulture i nastup tenora Zorana Tomaića, održana je književna večer. Svoje su stihove govorili Stipe Cvitan iz Tribunja, koji živi na slovenskoj Obali, Ljubica Kolarić-Dumić iz Rijeke, podrijetlom iz Srijema, Nevenka Nekić iz Zagreba, Antonio Sammartino iz talijanskog Molisea, Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik Hrvatskog svjetskog kongresa, Ana Šoretić iz austrijskog Hrvatskog Gradišća, Stjepan Šulek iz Njemačke te Sanja Berković Maljković. Domaćine je zastupala Nevenka Uljanić - Degobis, pjesnike je predstavila Sonja Dušić, a Stjepan Lukavečki i Milan Medak su recitirali stihove pjesnika iz dijaspore.

Prof. dr. Branimir Crljenko, predsjednik HKD-a i pokretač susreta, rekao je da su pokrenuti s ciljem približavanja pisaca iz domovinske i iseljene Hrvatske.
- U procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju mnoge su nam zemlje dijelile lekcije o pravima manjina, a da ih sami ne štite. Bili bismo itekako zadovoljni kada bi naše manjine u inozemstvu imale prava kakve naša država daje manjinskim zajednicama, pri čemu se ne gleda koja je od njih autohtona, a pravi je primjer Rovinja. Sada, kada smo nakon ulaska u EU ravnopravni s drugim članicama, mogli bismo aktivnije tražiti zaštitu naše manjine, zaključio je Crljenko.
Ovogodišnji stručno-znanstveni skup susreta posvećen je književnosti između dviju domovina, jezičnim i kulturnim prožimanjima i standardima zaštite manjina. Otvorila ga je Ana Šoretić, koja je govorila o trideset godina hrvatsko-gradišćanskog kazališta u Cogrštofu. Antonio Sammartino svoj je ogled posvetio suvremenoj književnosti moliških Hrvata. Mirko Orlić predstavio je hrvatske pjesnike u Slovenskom primorju.
Stjepan Šulek predstavio je svoju knjigu članaka objavljenih u Hrvatskom slovu "Kad mislim na Hrvatsku". Sanja Vulić govorila je o sudbini hrvatskoga Srijema. Nevenka Nekić predstavila je roman "Šana se udaje" Ante Jakšića iz života bečkih Hrvata. Ljubica Kolarić-Dumić govorila je o današnjici Kukujevaca u Srijemu. Šimun Šito Ćorić osvrnuo se na perspektive Hrvata izvan domovine nakon ulaska Hrvatske u EU i 20 godina Hrvatskog svjetskog kongresa. Tanja Tomaić govorila je o položaju talijanske manjine u Statutu Istarske županije, a Đuro Vidmarović o autocenzuri kao obliku odnarođivanja Hrvata u Boki kotorskoj.
/Glas Istre/