PEROVIĆ - PONOSAM SAM ŠTO JE MOJE VEČE U GRADU DUBOKE KULTURE, JOŠ DUBLJE CIVILIZACIJE I TEMELJNOG GRAĐANSKOG OPHOĐENJA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 17. listopada 2013. - 11:03
Autor: 

Općinska javna ustanova „Muzeji" Kotor u srijedu je priredila „Veče akademika Sretena Perovića" u Muzeju grada Perasta koju je otvorila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović i istakla da večer smatra jedinstvenim, jer je posvećeno jednom od najznačajnih suvremenih crnogoskih književnih stvaralaca, koji je prošle godine obilježio dva značajna datuma, 80 godina života i 60 godina od objavljivanja prve poetske zbirke.
„Kao pjesnik dvadesetak zbirki, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, istoričar, teatrolog, kulturolog, prevodilac petnaestak zbirki makedonske poezije, antologičar i publicista, akademika Sretena Perovića smatram ne samo značajnim stvaraocem koji je doprinio afirmaciji crnogorske književnosti, jezika i kulture, već i primjerom građanske hrabrosti i društvenog angažovanja u afirmaciji Crne Gore na unutrašnjem i međunarodnom planu. ", kazala je Ćatović.

"U palati Bujovića sluša se poezija crnogorskog pjesnika, velikana, tihog, skromnog i nenametljivog čovjeka, gospodina sa manirima nekog davnog peraškog plemića, vlasnika osobina koje su upravo nedostajale vlasniku nekadašnjem ove palate. Da su kojim slučajem živjeli u istom dobu teško da bi onakav Vicko Bujović pozvao u ovaj svoj salon ovakvog pjesnika i čovjeka finih plemićkih manira, savjesnog i hrišćanskim vrlinama privrženog Sretena Perovića.
Takav, Perović bi sigurno gost drugih peraških salona bio, kao i onih drugih salona diljem Boke čiji su žitelji iskreno bili poeziji naklonjeni ", kazala je predsjednica Matice crnogorske mr. Vesna Vičević.
Stvaralačka individualnost i stvaralačka hrabrost su ono što Perovića određuje suvremenim i vanvremenim, Sreten Perović je gradio autentični umjetnički put i tako postao jedan od međaša crnogorske književno stvaralačke uvjerljivosti 20.vijeka., poručila je u pismu redateljka Radmila Vojvodić.
"Ponosam sam što u ovom gradu duboke kulture, još dublje civilizacije i temeljnog građanskog ophođenja na kojim temeljima je moderna Crna Gora izrasla, što sam u ovom gradu primljen kao drag gost prijatelj i čovjek koji ovu regiju ovu kulturu smatra duboko svojim nasleđem svojom intimom i moguće svojom bogatom prošlošću koja me oplemenila. Za ovaj grad vezan sam i saradnjom koja je postojala između mene i don Gracije Brajkovića i dr Miloša Miloševića.
Don Gracija mi je posebno ostao u sjećanju kao jedno najplemenitije duhovno stvorenje koje sam upoznao. Ne samo zbog njegove visoke kulture, nego i prije svega zbog ljudske oplemenjenosti i duše. A ta duša nije mogla postojati a da nema temeljne osnove u ovom gradu, ambijentu, oplemenjenoj prirodi koju zaista cijene ne samo pjesnici već i putnici namjernici iz svih krajeva svijeta.
Lično mislim da će ona sve više dobijati u značaju u ovoj našoj maloj ali ponosnoj državi, koja jeste uzor po mnogo čemu, nekad i u negativnom smislu, ali koja ne može da istrpi zaborav, jer on zaista nije vezan ni za ove krajeve primorske ni za one planinske", kazao je Sreten Perović.
"Ja sam jedan od onih koji smatraju da Crnu Goru nisu spasili Crnogroci već Crnogorke u građanskom smislu.
Loše je prolazno, a dobro ostaje da se pamti i to radimo i ove godine kada proslavljamo 200. godišnjicu Njegoševog rođenja", kazao na kraju večeri Perović.
Perovićeve stihove govorile su glumice Dragica Tomas i Žana Gardašević.