100 GODINA OD POSVEĆENJA BOGORODIČINOG HRAMA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. listopada 2013. - 10:31
Autor: 

U povodu stote obljetnice posvećenja Bogorodičinog hrama na Prčanju i 1700 godina Milanskog edikta u petak 4. listopada u Bogorodičnom hramu u 19 sati biće otvorena izložba crnogorskog slikara Mihaila Jovićevića.
Izložbu će otvoriti apostolski nuncij za Crnu Goru nadbiskup mons. Luigi Pezzuto.
Liturgisko slavlje predvodit će nadbiskup mons. Luigi Pezzuto apostolski nuncij za Crnu Goru, u subotu 5 listopada sa početkom u 10 sati.

Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i poznata je kao Bogorodičin hram, po svojoj veličini je najveći sakralni objekat u Boki i jedan je od najvećih na Jadranu. Crkva je duga 35, a široka 23 metra, a sa kupolom visoka 31 metar..
Izgradnja je započela 5. svibnja 1789. godine prema projektu mletačkog arhitekte Bernardina Maccaruzzia. Brodovlasnici iz Prčnja su se tada obavezali da će polovinu svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje, kao i da će besplatno dovoziti veoma cijenjeni bijeli kamen sa Korčule, koji je korišćen u izgradnji.
Izgradnja je trajala dugo zbog prekida koji je napravljen u periodu između 1807. i 1867. godine, uslijed političkih i ekonomskih neprilika u Europi. Bogordičina hram je završena tek 1909. godine, a u narednim godinama je rađeno na detaljima.
Godine 1909 crkva je otvorena za Službu Božiju, a 1913 svečano je posvećena od kotorskog biskupa Frana Uccellini-a, kome pripadaju velike zasluge za dovršenje crkve.