USKRSNA POSLANICA - 2011.

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 23. travnja 2011. - 9:03
Autor: 

Vjerni Božji puče Kotorske biskupije,
    Kristovo Uskrsnuće je, za sva vremena, kamen temeljac naše vjere, naše vjerničke, životne opredijeljenosti. Zato je Apostol naroda - sv. Pavao rekao: „Uzaludna bi bila naša vjera da Krist nije uskrsnuo".
    Beznađe Velikog petka pretvorilo se u nadu života. U Djelima Apostolskim čitamo: „Njega smakoše, objesivši ga na drvo, Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje, ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima - nama koji smo s njime zajedno jeli i pili, pošto uskrsnu od mrtvih..." (Dj 10, 39-41). Ti svjedoci njegovog uskrsnuća bili su apostoli, neke žene, ona dva učenika koji su razočarani išli u Emaus prepoznavši Isusa u lomljenju kruha žurno se vratiše u Jeruzalem da jave apostolima: Zaista je Krist uskrsnuo. Čuli su ga i vidjeli mnogi, bilo je tu i većih skupina ljudi. Svi su ti očevidci o kojima govori sv. Pismo temelj sigurnosti naše vjere.

    Obraćam se, dragi vjernici vama, koji ste osvojeni Kristovom ljubavlju, koji znate pobjeđivati Zloga, kojima je životno povjerenje utemeljeno u Kristovu križu i uskrsnuću. Obraćam se vama, dragi vjernici, s pozivom da mu ostanete vjerni i da se u svom vjerničkom životu što više oboružate protiv svih silnica što se danas u svijetu osjećaju, da ostanete čvrsti u svojoj opredijeljenosti za Krista.
    Obraćam se i vama, dragi prijatelji, koji ste poljuljani u svom životnom uvjerenju, koji ste izgubili povjerenje prema svakom čovjeku, prema svakoj ideologiji, prema svakoj ljudskoj zajednici, prema svakoj stranci u društvu, koji ste poljuljani u svom braku, koji ste osjetili težinu pada na skliskom terenu osobne i bračne čistoće, koji ste izgubili povjerenje i u institucije društva, koji ste izgubili povjerenje i u samu Crkvu. Nemojte se obeshrabriti, ovi blagi dani Kristove pobjede, Kristova uskrsnuća mogu biti i Vama povod za Vaše životne pobjede, mogu biti vaša nova katarza okretanja prema dobru, prema svjetlu, prema Onome koji je rekao: Ja sam svjetlo svijeta i tko pođe za mnom neće hoditi u tami, u strahu, u životnim nesigurnostima. Budite svjesni da vas uskrsli Krist voli, jer on je zbog nas i našega spasenja umro i uskrsnuo. On nam stalno uzvikuje: Ne bojte se života, ne bojte se nikakvog napora u stvaranju novosti života, smjelo kročite za mnom.
    Obraćam se i vama koji ste se potpuno udaljili od Krista, koji ste se udaljili i od Crkve, koji već godinama ne znate što znači Dan Gospodnji, koji se ne služite sakramentima, koji nemate vremena za duhovne vrednote, koji živite u svakodnevici svoga života u kojoj ste postali nemirni i duhovno bolesni. Nada života ima mjesta i u vašem srcu, ona nije umrla, nije pokopana. Nemojte zanemariti taj tračak nade koji vam pokazuje put ka onome koji vas može povesti u jedan sasvim novi život. Sjetite se daje Krist tri puta pao pod težinom svoga križa, ali je iznova ustajao i tako postao stalni primjer ustajanja onima koji uvijek iznova padaju u svom životu. Nemojte propustiti šansu svoga života. Nemojte mahnuti rukom na riječi vaših prijatelja vjernika koji iskreno slave Uskrs i vama ga čestitaju. Nakon te riječi može uslijediti put obraćenja i ponovne stabilnosti vašeg duhovnog života.
    Dajem vam poruku koja je proistekla iz moga srca da bi današnji blagdan Uskrsa mogao biti svima na učvršćenje a ujedno i na preporod novoga života.
    Na blagdan Uskrsa moje misli idu i do današnjih obitelji koje proživljavaju svoju Golgotu. Sv. Otac Benedikt XVI. dolazi u lipnju u Zagreb na Prvi kongres obitelji u Republici Hrvatskoj pa i šire. Tu smo i mi uključeni. Svjesni smo što sve današnja obitelj proživljava, toliko je nepovjerenje medu supružnicima da se svaka četvrta-peta obitelj rastavlja, djeca ostaju ne zaštićena. Ovdje mislim i na obitelji koje ne sklapaju brak i protive se Božjoj zapovjedi: Rastite i množite se.
    Uskrs je blagdan povjerenja, stabilnosti i svjetla za naše obitelji. Uskrsli Krist želi unijeti svjetlo nade u srca ljudi. Uskrsli Kriste učvrsti nam vjeru, Uskrsli Kriste budi naša životna radost, Uskrsli Kriste nastani se u našim obiteljima, u društvu u kojemu živimo, da po tvojoj prisutnosti iz naše sredine iščezne svako zlo koje otežava život pojedinca, život obitelji i život današnjeg društva.
    Svima sretan Uskrs, a tu sreću želim prenijeti i na svu braću Istočnog obreda.

 
 
 
Audio: MSGR. Ilija Janjić