POKLON PROF. DR. IVA ŽUPANOVIĆA KNJIŽNICI U LASTVI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. kolovoza 2013. - 11:02
Autor: 

Knjižnica "Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi od danas je vrijednija za nekoliko primjerka skoro objavljene knjige "Yield menadžment u turističkoj industriji" koje je osobno poklonio autor prof. dr. Ivo Županović.
"Knjiga posebno dobija na značaju jer se opservira područje yield menadžmenta, koji predstavlja novu marketinško-finansijsku tehniku u turističkoj industriji, a dominantno se odnosi na jedinične prihode u turizmu. Suština yield menadžmenta je da maksimizira ukupan profit. Zbog toga se razvijaju matematički modeli koji prate prošle prodaje, zahtjeve, strukturu prihoda, da bi predložila cijene u širem vremenskom okviru"-kazao je za naš radio Županović.

Yield menadžment se prvi put pojavio u avio kompanijama tokom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Cilj mu je bio i ostao da maksimalno iskoristi vremenski ograničene resurse, odnosno proda što više avio karata po najboljim cijenama. Karta koju niste prodali danas je propušten prihod. Ovaj model preuzeli su hoteli. U hotelijestvu se preko funkcije rezervacija odvija funkcija yield menadžmenta. Na osnovu kompjoterskih podataka daje se predviđanje na rok od 45-90 dana da bi se odredile cijene i predvidjela profitabilnost.
Ovo je treća knjiga iz oblasti turizma čiji je autor prof. dr. Ivo Županović prva, "Osnove turizma i ugostiteljstva" je namijenjena srednjoškolcima, dok je udžbenik "Strateški menadžment turističke destinacije" predviđen kao nastavno štivo na visokim školama i fakultetima.
Prof. dr. Ivo Županović trenutno je angažiran u svojstvu vanrednog profesora na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu.
U jednoj od naših narednih emisija "Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostiti ćemo prof. dr. Iva Županovića.