12. DON BRANKOVI DANI GLAZBE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. srpnja 2013. - 11:31
Autor: 

Dvanaesti po redu Don Brankovi dani glazbe počinju 13. srpnja, na Dan državnosti, svečanim koncertom ispred Katedrale Sv. Tripuna sa početkom u 21 sat.
Nastupiće jedna od najvećih pijanističkih zvijezda današnjice, Ivo Pogorelić. On će u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom dirigenta Borjana Caneva izvesti Koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederika Šopena, dok će u drugom dijelu večeri sa pomenutim orkestrom nastupiti beogradski hor Obilić, kao i Ivica Šarić. Oni će premijerno u Crnoj Gori izvesti djelo Rajka Maksimovića, koje je autor komponovao na tekst Petra Petrovića Njegoša, a koje nosi naziv Testamenat vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša. Kao i na praizvedbi 1986. godine, i ovog puta ansamblom će dirigovati poznata umjetnica, prof. emeritus Darinka Matić-Marović.

Ovogodišnji glazbeni segment KotorArta biće prikazan kroz 12 koncerata različitog glazbeno-žanrovsko-izvođačkog profila. Nastupiće poznati svjetski umjetnici, među kojima i crnogorski violinista Roman Simović (05.08.) i gitarista Miloš Karadaglić (13.08.), kao i pijanista Simon Trpčeski (04.08). Pored Crnogorskog simfonijskog orkestra na otvaranju festivala, te više nastupa Festivalskog orkestra KotorArta kojim će dirigovati i maestro Mladen Jagušt (02.08.), publika će imati priliku da čuje specifičan muzičko-izvođački projekat – „Orkestar bez granica" („No border orchestra") sastavljen od vrhunskih muzičara iz okruženja koji će zatvoriti festival 13. kolovoza. Pored koncerta „Njegoševih dvjesta", izdvaja se i koncert "Njegoš, Luča" kada će premijerno biti izvedeno djelo crnogorskog kompozitora Ivana Marovića "Iskra besamrtna", što je festivalska porudžbina (07.08.). Koncert "Preplitanja – Njegošu sa odanošću žene" stopice sa glazbom poeziju i prozu Isidore Sekulić po izboru i u interpretaciji glumice Varje Đukić (21.07). Muzički program, van klasike, upotpuniće sa svojim nastupima Rundek Cargo trio (16.07.) i džez trubač Duško Gojković sa Belgrade Summit Octet- om (10.08).
Ovogodišnji Kotor Art obilježiće i humanitarna akcija „Umjetnost djeci" kojom se od prodatih karata na koncertima DBDM obezbjeđuje dio sredstva za adaptaciju Dječjeg odjeljenja kotorske bolnice, a prigodni programi će se izvoditi i u samoj bolnici (24.07.)