ŽELIMO GRADITI MOST IZMEĐU ZAPADNE I ISTOČNE KRŠĆANSKE TRADICIJE TE PROMICATI EKUMENIZAM

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 05. srpnja 2013. - 12:03
Autor: 

U predvečerje svetkovine Sv. Ćirila i Metoda, četvrtak, 4. srpnja u crkvi Sv. Roka u Donjoj Lastvi, kotorski biskup Ilija Janjić svečano je otvorio i započeo Molitvene dane sv. braći Ćirilu i Metodu. Nakon uvodnog pozdrava domaćin, upravitelj župe Sv. Roka, don Dejan Turza pojasnio je razloge i smisao ovih molitvenih dana.
Četrdesetodnevnim se večernjim molitvenim susretima u Godini vjere te godini Velikog jubileja za kršćane, a posebno za slavenske narode, obilježava naime 1150 godina od početka misijskog djelovanja Svete braće među Slavenima, istaknuo je don Turza te naglasio kako je nakana tih molitvenih dana da se slavenski narodi i Europa, čiji su oni suzaštitnici, vrate kršćanskim korijenima. Posebno je izrazio želju da se moli za obitelj koja je danas na razne načine ugrožena. Svaki će se dan u večernjim satima čitati Riječ Božja na jednom od slavenskih i inih jezika. Potom će uz prigodnu meditativnu glazbu Zapadne ili Istočne kršćanske tradicije razmatrati pročitana Riječ te na koncu sve završiti kađenjem slike Sv. braće i zbornom molitvom. Glavna misao vodilja susreta zazivi su sv. Ćirila:

"Počujte, svi slavenski narodi, počujte Riječ koja dolazi od Boga, Riječ koja hrani dušu, Riječ koja vodi k spoznanju Boga!" i "Bože sačuvaj moje stado (Slavene) da bude vjerno sv. vjeri (...) i sjedini ih sve u jedinstvu!" Osim svakodnevnog promišljanja nad Božjom Riječju vikendom će se održavati prigodna predavanja. Crkva Sv. Roka nalazi se uz rivu te se očekuje lijepi odaziv domaćih vjernika, ali i turista koji dolaze pretežito iz pravoslavnih krajeva. Svatko će moći doći, zastati u molitvenoj tišini pred slikom svetih Ćirila i Metoda, zapaliti svijeću, slušati Riječ. Ovim molitvenim susretima želimo graditi most između zapadne i istočne kršćanske tradicije te promicati bogočovječanski ekumenizam, rekao je don Dejan
Prvoga je dana, u kojem je sudjelovalo više svećenika, je nakon uvodnog nagovora pročitan Proslov Ivanova evanđelja te je svečano pred slikom Svete braće upaljena zavjetna svijeća. Svijeću je u crkvu unio najmlađi bračni par iz župe obučen u tradicionalnu bokeljsku narodnu nošnju. Na kraju molitvenog djela biskup Janjić, naglasio da su Sveti Ćiril i Metod divni svjedoci navještaja vjere i primjer za novu evangelizaciju. Oni svojim misijskim djelovanjem u službi opće Crkve simboliziraju most i poveznicu između Istočne i Zapadne Crkve. Njihovo širenje vjere staroslavenskim jezikom i glagoljskim pismom znakovi su nadilaženja geografskih i kulturnih granica u stvaranju kršćanskog identiteta. Kroz novu evangelizaciju i ekumenska nastojanja kreativnim pastoralom želi se unijeti nova dinamika, ali uputiti i na zahtjevnost Kristova poziva na obraćenje. Važan je i pastoral turista koji u naše krajeve dolaze odmoriti tijelo. Svojim sudjelovanjem u ovim molitvenim susretima moći će napojiti i odmoriti i svoju dušu. Ovih 40 dana bit će i za njih, ali i za domaće jedan hod kroz pustinju do Boga. Biskup je na kraju izrazio i nadu da će ovaj molitveni poticaj unijeti novu svježinu i dinamiku u životu vjernika, ali i zahtjevnost, te će se vidjeti i plodovi života Isusovih sljedbenika.
U okviru prvog susreta održano je i predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa, predstojnika Instituta Ivo Pilar – podružnica Dubrovnik, na temu "Ćirilometodska baština i Petilovrjenci". Predavač je obradio segement ćirilometodske baštine na dubrovačkom i bokeljskom području u svjetlu novih nalaza osvrnuvši se na kult bokokotorskih mučenika Petra, Andrije, Lovrijenca, zvanih u Dubrovniku Petilovrijenci. Kult lokalnih svetaca Petilovrjenaca autor prati u dubrovačkoj historiografiji od početaka pa sve od prvih prikaza na moćniku desne ruke sv. Vlaha iz prve četvrtine XII. st., te njihova spomena u Dubrovačkom beneventanskom misalu iz XII. stoljeća, a koji se danas čuva u Bodleian Library u Oxfordu. „U misalu se", istakao je dr. Lupis, „na 87. stranici nalazi i obrazac mise u čast kotorskih mučenika: Petra, Andrije i Lovrijenca, a koji glasi: 'Bože, ti si današnji dan uresio mučeništvom blaženih tvojih mučenika Lovrijenca, Petra i Andrije, daj da mi koji ih častimo pobožnom ljubavlju na zemlji osjetimo njihovu nebesku zaštitu.' Kult svete braće Petilovrjenaca jedinstveni je hagiografski i kulturološki fenomen dubrovačkog i kotorskog srednjovjekovlja." Susret je animirao župni zbor "Sv. Roko" iz Donje Lastve.
Ovom prigodom biskup Janjić je blagoslovio i otvorio knjižnicu "Sv. braće Ćirila i Metoda" u kojoj će se moći kupiti i/ili posuditi najnovija izdanja knjiga kršćanske tematike (u izdanju: "Kršćanske sadašnjosti", "U pravi trenutak" i "Karmelski niz"). To je prva knjižnica takvog tipa na području kotorske biskupije. Za sve sudionike prve večeri bio je osiguran popust od 50% na sve kupljene knjige kao i dvije knjige na dar (molitvenik "Obitelj pred Bogom. Moliti u kući" i C. Carretto "Obitelj, mala Crkva. Razgovori o obitelji kao pozivu"). Zanimljivo je još nadodati da je blagoslovljen i reflektor koji će izvana osvjetljivati zvonik i crkvu. Crkva do sada izvana nije bila osvijetljena, a reflektor je donacija pravoslavne obitelji Slavoljuba Jovanovića nastanjene u Donjoj Lastvi.