KOTOR APSS 2013

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. srpnja 2013. - 10:29
Autor: 

Kotor APSS (Architectural Prison Summer School) kao projekat u okviru velike ideje KotorArta ove godine bilježi drugo izdanje. U živopisnom prostoru nekadašnjeg austrougarskog zatvora u kotorskom Starom gradu, u periodu od 4. do 14. srpnja studenti arhitekture iz nekoliko zemalja učestvovaće na ljetnjoj radionici, mentori će im biti najznačajnija imena moderne arhitekture, a tema aktuelna – planiranje gradnje na mediteranskoj obali.

Ono što je moja ambicija jeste da APSS bude centralni arhitektonski događaj u Crnoj Gori, koji će biti naš crnogorski brend i inicirati teme koje su važne za našu zemlju", ističe osnivač Kotor APSS-a i direktor programa, arhitekt Dijana Vučinić.
„Centralna tema se tiče planiranja na crnogorskom primorju. Inauguracija apartmana kao osnovne turističke smještajne jedinice je u velikoj mjeri uticala na razvoj primorskog grada, i to negativno uglavnom. Sa arhitektom iz Ljubljane Boštjanom Vugom, koji je predavač na Tehničkom univerzitetu u Berlinu i koji vodi svoj studio, imala sam konstruktivne diskusije na tu temu, stoga je Vuga savjetnik na programu, a i jedan od mentora. Svi predavači su, inače, u Kotoru prvenstveno zahvaljujući izazovnoj temi. Od internacionalnih imena, tu su predstavnici HHF prakse iz Bazela, Andreas Rubi iz Berlina, koji je jedan od najznačajnijih kritičara u oblasti arhitekture, zatim 3LHD iz Hrvatske, koji su najpoznatiji regionalni arhitekti, te Hjubert Klampner iz Urban-Think Thanka, koja je jedna od najznačajnijih kuća arhitekture u svijetu, a dobitnik je Zlatnog lava na posljednjem Arhitektonskom bijenalu u Veneciji. Zaista je privilegija što su ovdje.", dodaje Vučinić.
Kotor APSS nije samo međunarodna škola arhitekture zbog mentora, već i zbog studenata. „ Studenti koji učestvuju su iz Švajcarske, Hrvatske, Srbije, Albanije, a imamo i nekoliko studenata sa našeg Fakulteta u Podgorici. Moram istaći da su četiri studenta Arhitektonskog fakulteta stipendirana od strane Saveza arhitekata, Inženjerske komore i studija „DVARP", navodi program koordinator Marija Ičević.
4.srpnja se otvara izložba Think Space-a „Competitive Hypothesis", koja iz Kotora kreće na evropsku turneju. 12.srpnja se održava „Open Prison Night", kada će biti predstavljeni svi studentski radovi na Pjaci od zatvora. 13.srpnja će zatvor biti otvoren za sve koji žele da vide radove sa radionice, dok je za 14.srpnja zakazana velika konferencija u kinu „Boka", na kojoj će učestvovati i ministar održivog razvoja i turizma.
Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, te niz komercijalnih sponzora.