PUSIĆ: INTERES JE OPSKRBA PLINA PREKO GRČKE, ALBANIJE, CRNE GORE DO SPLITA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. lipnja 2013. - 22:27
Autor: 

U Dubrovniku je u srijedu održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Transjadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), kako bi se potvrdila politička potpora provedbi ovih projekata.
Uz hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, na skupu u Dubrovniku sudjelovali su i albanski ministar vanjskih poslova Aldo Bumci, ministar vanjskih poslova BIH Zlatko Lagumdžija, grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopulos, potpredsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić i zamjenica ministrice vanjskih poslova Italije Marta Dassi.

Kako je po završetku sastanka kazala Vesna Pusić, zemlje sudionice TAP-a i IAP-a žele u suradnji s Azerbajdžanom omogućiti opskrbu Europe kaspijskim i azerbajdžanskim plinom te povezati TAP i IAP, čime bi opskrba plina tekla iz Grčke u Albaniju i Italiju, a iz Albanije istočnom obalom Jadrana. To će pridonjeti daljnjem jačanju energetske stabilnosti, naglasila je Vesna Pusić.
Na skupu je usvojena i zajednička izjava o jedinstvenoj potpori svih zemalja sudionica sastanka, pravcu transjadranskog plinovoda kao integralnom dijelu južnog plinskog koridora i optimalnoj opciji opskrbe plinom toga dijela Europe.
Glavni dobavljač plina, konzorcij Shah Deniz na čelu s British Petroleumom, donijet će do kraja srpnja odluku o novoj europskoj trasi plinovoda kojim će dostavljati planiranih 10 milijardi prostornih metara plina godišnje u Europsku uniju.