SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA - SMANJITI OTPAD OD HRANE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. lipnja 2013. - 10:44
Autor: 

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša a ove godine naglasak je na smanjenju otpada od hrane jer svake godine propadne trećina svjetske proizvodnje hrane - 1,3 milijarde tona hrane.
Tema Svjetskog dana zaštite okoliša je "Misli – jedi – očuvaj", činjenica da čak jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad predstavlja velik financijski i etički problem, ali i velik problem za čovjekov okoliš.
Svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi kao otpad, što je jednako ukupnoj količini hrane proizvedenoj u subsaharskoj Africi, a čak polovina proizvedenog voća i povrća se baci. Istodobno, jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno, a više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972., posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).
Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program UN-a za okoliš nastoji istaknuti glavne ekološke probleme i potaknuti ljude na odgovorno ponašanje prema okolišu u cilju održivog razvoja.