DAN EUROPE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. svibnja 2013. - 10:34
Autor: 

Evropska unija 9. svibnja slavi mir i jedinstvo diljem Europe, a na taj datum obilježava se godišnjica deklaracije Roberta Šumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova i jednog od pokretača europske integracije.
U govoru u Parizu 1950. godine Šuman je izložio ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi koja bi rat između evropskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim.
Ovaj prijedlog, poznatiji kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija. Šezdeset i tri godine poslije Evropska unija ima 27 država članica, a 1. srpnja pridružuje im se Hrvatska kao 28. članica evropske porodice.

Nevladine organizacije Eko-centar „Delfin" iz Kotora i „Novi horizont" iz Ulcinja realiziraju projekat „EU znači DA" u suradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.
U okviru ovog projekta organizatori planiraju centralnu proslavu Dana Evrope za Crnogorsko primorje koja će biti održana 10.svibnja u Herceg Novom.