U SPLITU 9. IZLOŽBA SVJETSKE NOVINSKE FOTOGRAFIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. svibnja 2013. - 10:21
Autor: 

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu sinoć je otvorena 9. Svjetska izložba novinske fotografije (World Press Photo) na kojoj je predstavljeno 156 novinskih fotografija, odabranih na natječaju na koji se prijavilo više od 5.600 fotoreportera iz 124 zemlje, s više od 100 tisuća fotografija.
Izložba će tijekom ove godine biti predstavljena u 100-injak gradova u 45 zemalja diljema svijeta, a Split je jedini grad u zemljama regije koji je domaćin ovoj prestižnoj međunarodnoj izložbi, rečeno je na otvorenju.

Otvarajući izložbu pročelnica Ureda splitskog gradonačelnika Ivana Bjedov Viđak je istaknula kako je izložba „ekskluzivni događaj i za Split i za Hrvatsku". Nadamo se da će brojni turisti posjetiti ovu izložbu u Dioklecijanovim podrumima, koja će biti otvorena tri tjedna, dodala je.
Kustosica izložbe Tessa Hetharia je istaknula kako novinske fotografije unaprijeđuju međunarodnu komunikaciju diljem svijeta.
Organizator izložbe je Fotoklub Split, a predsjednik kluba, Feđa Klarić, je naglasio kako mu je drago da Split može ugostiti „najveću i najslavniju fotografsku izložbu" na svijetu.
„Uloga novinske fotografije je da se solidarizira s onima koji su ugroženi", rekao je Klarić.
Gledatelji u prepunim Dioklecijanovim podrumima sinoć su se najviše zaustavljali kod fotografije koja je proglašena najboljom za 2012. godinu, a autor joj je švedski fotoreporter Paul Hansen koji ju je snimio u studenom prošle godine. Na fotografiji je zabilježen trenutak kada članovi obitelji nose tijela dvogodišnjeg dječaka Suhaiba Hijazija i njegovog trogodišnjeg brata Muhameda na sprovodu u Gazi. Djeca su stradala kada je njihova kuća pogođena granatom u izraelskom napadu u pojasu Gaze, u kojem je ubijen i njihov otac, a majka i još četvoro djece teško ozlijeđeni.