U PADOVI PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. LEOPOLDA I ODRŽANI VII. SUSRETI HRVATA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. svibnja 2013. - 10:51
Autor: 

Hrvatska zajednica u Venetu te HMI – podružnica Pula upriličili su u Svetištu sv. Leopolda Mandića u Padovi proslavu blagdana sv. Leopolda i VII. Susret Hrvata u Italiji. Nazočili su mu i hrvatski veleposlanici, Damir Grubiša iz Rima i Filip Vučak iz Vatikana, gk Nevenka Grdinić iz Trsta, predstavnici hrvatskih udruga iz Italije i Državnog ureda za Hrvate izvan RH
Hrvatska zajednica u Venetu te Hrvatska matica iseljenika – podružnica Pula upriličili su u Svetištu sv. Leopolda Mandića u Padovi, 27. i nedjelju 28. travnja, proslavu blagdana sv. Leopolda i VII. Susret Hrvata u Italiji. Susretu su nazočili i hrvatski veleposlanik Damir Grubiša iz Rima, veleposlanik RH u Vatikanu Filip Vučak, generalna konzulica iz Trsta Nevenka Grdinić, Damir Murković iz Trsta uime Hrvatske zajednice i Saveza Hrvatskih zajednica u Italiji. Uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH Susretu su nazočili Dubravka Severinski i Žana Ćorić, te Ana Bedrina, voditeljica podružnice HMI u Puli. Na Susret su došli i Hrvati iz Slovenije, iz Portoroža i Kopra, te oni iz Hrvatske, iz Pule i Medulina. Književni, glazbeni i duhovni program za ovu značajnu proslavu sv. Leopolda i VII. Susret Hrvata u Italiji obogatili su svojim nastupima prof. dr. Šimun Šito Ćorić i Chorus Croaticus iz Berna.

U subotu, 27. travnja u crkvi Sv. Leopolda Mandića predstavljena je knjiga fra Šimuna Šite Ćorića "Gli occhi colmi di terra" ("Oči pune zemlje"). O knjizi i o svekolikom djelovanju autora govorio je dr. Alessandro Tich. Glazbeni dio ove književne večeri obilježio je Chorus Croaticus s nekoliko pjesama iz svoga repertoara, te fra Šito zajedno s klapom Chorus Croaticus.
U nedjelju, 28. travnja upriličeno je književno-glazbeno jutro u auli pri bazilici Sv. Ante. U ime organizatora Susreta, Hrvatske zajednice Veneto-Padova i Hrvatske matice iseljenika – podružnica Pula i voditeljice Ane Bedrina, sve prisutne je pozdravila Dubravka Čolak, predsjednica Hrvatske zajednice Veneto. Prisutnima su se prigodnim nagovorima obratili i hrvatski veleposlanici Damir Grubiša i Filip Vučak, te Dubravka Severinski, predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Predavanje na temu "Zavist - naša svagdanja muka i opterećenje" održao je prof. dr. Šimun Šito Ćorić. Glazbeni okvir dao je Chorus Croaticus s nekoliko klapskih pjesama, te sam predavač. Svečanu sv. misu 28. travnja u Svetištu sv. Leopolda predvodio je i propovijedao fra Šito Ćorić zajedno s fra Nikolom i fra Markom, dvojicom franjevaca koji djeluju u tome dijelu Italije. Nakon misnoga slavlja nastavljeno je druženje i razgovor na zajedničkome ručku.
Opširniji tekst i fotografije na www.croatia.ch
/www.matis.hr/