IZLOŽBA U ČAST MIHAILA PUPINA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. travnja 2013. - 11:25
Autor: 

„Mihailo Idvorski Pupin-stvaralačka koordinacija" naziv je izložbe koja je u srijedu otvorena u galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković".
Na otvaranju izložbe govorila je Marina Jovićević Generalni konzul Republike Srbije u Herceg-Novom, koja je istakla značaj znanstvenih dostignuća Mihaila Pupina ali ga je predstavila iz jednog drugog ugla, kao velikog humanistu i dobročinitela.

„Imao preko devetsto dobročinstava, pomagao pojedince i institucije, on nije bio samo znastvenik. Ova izložba predstavlja cjelokupnu priču o Mihajlu Pupinu kao znanstveniku, humanisti i čovjeku"- kazala je Marina Jovićević.
Otvarajući izložbu predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin" prof. dr Dragoljub Martinović govorio je o značajnim Pupinovim otkrićima i patentima među kojima su najveći broj otkrića u informatičkoj tehnologiji, termodinamici...
„Sa razvojem elektronike sa svojim učenicima, od koji su četvoro dobili Nobelove nagrade, patentira ispravljače, oscilatore i druge za čovječanstvo značajne patentete.
Mihajlo Pupin je bio doktor na osamnaest univerziteta u Americi, jedan je od osnivača NASE, jedna od prvih laboratorija za tehniku u Americi nosi njegovo ime, bio je veliki i dobrotvor, humanista – zaključio je prof. dr Dragoljub Martinović.
Postavka uključuje postere-panoe, djelove bogate arhivske građe, fotografije kao i izbor knjiga koje su obilježile ov životni put. Izložba je dio projekta koji organizira Obrazovno istraživačko društvo iz Beograda i Srpska akademija nauka i umjetnosti.
Autor izložbe je Aleksandra Ninković Tašić. Izložba će nakon Kotora biti postavljena u Budvi a realizira se pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom.
Izložbe koja će biti otvorena do 12.travnja.