FEŠTA KAMELIJA U STOLIVU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. ožujka 2013. - 19:03
Autor: 

Tradicionalno po 22. put održana je Fešta Kamelija scenskim prikazom na stolivskoj rivi, simboličnim dolaskom pomorca, koji svojoj supruzi u znak ljubavi i strpljivog čekanja, poklanja cvijet kamelije. Kameliju su daleke 1870. godine donjeli pomorci u Boku iz dalekog Japana.
U prisustvu brojnih domaćih i stranih gostiju izveden je kulturno zabavni program u kome su nastupili KUD „Rumija" iz Bara, mažoretke „Fešta" i „Modest", učenici osnovnih škola koji su predstavili svoje literalne i likovne radove na temu kamelije, izložba aranžmana od cvijeta kamelije. Izabran je najljepši đardin sa kamelijama, a organiziran je i izlet pješačkom stazom u Gornji Stoliv.

Brojne goste ispred Mijesne zajednice „Stoliv" I NVO „Kamelija" pozdravili su Vinko Vujović I Romeo Mihović, dok je feštu zvanično otvorio predsjednik kotorskog parlamenta Nikola Bukilica, koji je između naglasio da „manifestacija posvećena cvijetu kamelije daje značajan doprinos unapredjenju i valorizaciji turstičkih posebnosti Kotora i Boke čineći našu turističku ponudu jedinstvenom autentičnom i privlačnom. Kamelija mora biti brend Kotora i Boke kotorske, kao suvenir ovog podneblja".
Gosti ovogodišnje „Fešte kamelija" bili su 30-tak članova Udruženja uzgajivača kamelije iz njemačkog grada Ahena, koji se nalaze u sedmodnevnoj posjeti Kotoru i Stolivu.Uzgajivači kamelija iz Njemačke posjetili su stolivske đardine i upoznali se sa naturalnim načinom uzgajanja ovaog egzotičnog cvijeta. Domaći i gosti razmjenili su poklone sadnica kamelija a gosti su uručili svojim domaćinima novu vrstu žute kamelije, koje se kod njih raste u staklenim baštama.
Gosti iz Ahena izabrali su cvijetni aranžman „Muljanska kartolina" kao najbolji, drugo mjesto pripalo je aranžmanu „Dama sa kamelijama" Marijane Knez a treće mjesto je pripalo aranžmanu „Na putu od sto godina".
Fešta je nastavljena uz mušlje vino, glazbu i ples. Vrijedni domaćini podjelili su preko 400 kilograma mušalja na buzaru i 100 litara vina.
Organizatori fešte su NVO „Kamelija" MZ „Stoliv" uz pokroviteljstvo Općine Kotor i Turističku oranizaciju Kotora.