SAT ZA PLANET: HOĆETE LI UGASITI SVJETLA VEČERAS?

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 23. ožujka 2013. - 10:50
Autor: 

Sat za planet Zemlju globalni je događaj koji organizira WWF (Svjetski fond za prirodu), a održava se posljednje subote u ožujku svake godine, pozivajući domaćinstva, tvrtke i institucije na gašenje nepotrebnih svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat, zbog podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.
Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya sudjelovalo gašenjem svih nepotrebnih svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi drugi gradovi širom svijeta prihvatili su događaj naredne godine.

Komanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro ove godine uključiće se u globalnu kampanju Sat za Planetu, kada će 23.ožujka – subota u 20:30 na sat vremena isključiti uličnu rasvjetu u naselju, kao i značajno redukovati potrošnju električne energije u marini i rezidencijalnim kompleksima.
Ovom akcjiom Porto Montenegra, ali i drugih kompanija i pojedinaca u gradu, Tivat će biti uvršten u grupu od više od 7.000 destinacija svijeta koji, simboličnim gašenjem svjetla na sat vremena, podržavaju ovu kampanju.
Cilj kampanje Sat za planetu - Earth Hour je da se pošalje poruka o racionalnoj potrošnji električne energije i smanjivanju i sprječavanju štetnih posljedica nastalih zbog klimatskih promjena.
U ovoj međunarodnoj akciji već godinama učestvuju brojne svjetske metropole, u kojima se simbolično, na sat vremena, gase svjetla na značajnim turističkim objektima kao što su Koloseum u Rimu, most Golden Gejt u San Francisku ili Opera u Sidneju.