PREDSTAVLJEN PROJEKT REGIJE FRIULI VENEZIA GIULIA - CRNA GORA

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 12. ožujka 2013. - 14:29
Autor: 

„Sistem turističke integracije regije Friuli Venezia Giulia - Crna Gora" naziv je projekta koji je danas na konferenciji za medije prezentiran u palači "Bizanti".
Projekt vrijedan 65.000 eura predviđa formiranje nove on-line platforme za komunikaciju i vođenje turističke ponude na teritoriju Crne Gore i bit će implementiran u narednih godinu dana. Nositelj projekta je talijanska regija Friuli Venezia Giulia, a partneri u projektu su Turistička organizacija Kotor, Zajednica Talijana Crne Gore i tehnički partner – Turistička organizacija regije FVG.

Goste partnere na projektu na početku je pozdravila predsjednica Zajednice Talijana Crne Gore prof. dr. Marija Radulović, ispred ministarstva turizma Crne Gore Jelena Raonić i dopredsjednik Općine Kotor Branko Nedović koji je kazao - „Projekt o kome danas govorimo daje priliku da unaprijedimo našu turističku ponudu, u prvom redu kulturnog turizma, koji mi kao izletnička destinacija preferiramo. Programi koje financirate i podržavate doprinose da stvari koje do sada nismo radili dobro ispravimo, određene kulturno-povijesne spomenike valoriziramo na pravi način i damo im sjaj koji su nekad imali, te da pokažemo da smo sve spremniji da se uključimo u Europsku porodicu naroda".
"Otvara nam se mogućnost otvaranja aviolinija iz Trsta prema areodromima u našem okruženju tako da će to biti prilika da talijanski turisti bolje upoznaju Crnu Goru" - kazao je predsjednik TO Mirza Krcić.
Direktor sektora za međunarodne odnose Luciano Pozzecco, izrazio je nadu da će regija Friuli Venezia Giulia i Crna Gora zajednički u budućnosti kroz projekte doći do sredstava iz fondova Europske unije koji su upućeni ovoj regiji.
Edi Sommariva, direktor turizma regije Friuli Venezia Giulia, predstavljajući projekt kazao je "Najveći dio turista u našu regiju dolazi s istom idejom, a to je kulturni turizam kao i u Kotoru. Stavljamo vam na raspolaganje našu platformu za koju smo dobili dvije nacionalne nagrade. Naravno, morate je prilagoditi vašim potrebama, a na svemu ćemo raditi zajedno. Cilj je povezivanje crnogorske turističke ponude s ostalima na turističkoj međunarodnoj mapi. Imamo pred sobom globalni turizam, svi građani svijeta su turisti i svi mogu imati isti pristup turističkoj ponudi.
Projekt podrazumijeva:
1. Uključivanje vaših lokalnih turističkih organizacija, stavljanje naše platforme na raspolaganje,2. Predstavljanje kompletne turističke ponude Crne Gore na portalu,3. Sistematizirnje ponude Crne Gore na strateški način ,4. Prodaju turističkog proizvoda preko portala (mogućnost bookinga),5. Integraciju kompletne lokalne ponude – zajedničko predstavljanje svih organizacija,6. Ponudu i portal učiniti dostupnim putem mobilnih telefona.
U regiji Friuli Venezia Giulia, kazao je, živi 1. 200 000 stanovnika, ima 15.000 kompanija koje se bave turizmom, a koje zapošljavaju 50.000 ljudi i na ukupni bruto društveni dohodak u turizmu se odnosi sa 8,3 %. "Našu regiju posjetilo je dva milijuna turista i ostvarili smo 10 milijuna noćenja. Turizam za koji se vezuje naša regija je aktivan, biciklizam, pješačenje, skijanje i ostale vrste fizičke aktivnosti. Domaćini smo i jednog velikog glazbenog događaja, a naša ideja je i razviti gastronomiju da turisti osjete kako se kod nas dobro i kvalitetno jede" – zaključio je Edi Sommariva.
Na kraju prezentacije prisutnima se obratio jedan od invenstitora, direktor kompanije FINEST Renato Puiatti, koji je izrazio nadu uspješne realizacije projekta i otvaranju novih.