BETONIRALI MANDRAĆ

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. veljače 2013. - 10:10
Autor: 

Nakon što su im mještani Kaluđerovine u Općiini Tivat prijavili novi slučlaj devastacije morske obale na tom dijelu Krtola, predstavnici JP „Morsko dobro“ izašli su na lice mjesta i konstatovali da se u Kaluđerovini već mjesec dana vrši bezobzirna devastacija obale, ali i tradicionalnog arhitektonskog i graditeljskog nasljedja.
„Obilaskom prostora dana 4.veljače ove godine konstatovano da se na katastarskoj parceli, izvode radovi na rekonstrukciji objekta, sa nasipanjem u moru, prostora betoniranjem postojećeg mandraća, katastarske parcele koja predstavlja državno vlasništvo. Ti radovi su izvedeni i izvode bez građevinske dozvole” – priopćili su juče iz „Morskog dobra“ novinarima dodajući da su zbog nasipanja obale i devastacije- betoniranja mandraća, podnijeli prijavu i zatražili intervenciju Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.

Žitelji Kaluđerovine ističu da je tokom tih radova prekinut dovod struje i vode na plažu koja je javno kupalište i koja je imala tuševe i frižidere za sladoled tokom ljeta. Posječeno je kompletno zelenilo na početku puta koji vodi do plaže, a koje su zasadili žitelji, zatrpan je i mali bazen koji je bio sastavni dio nekadašnje betonske plaže i koji je bio spojen sa morem. Mještani su, izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka adekvatne reakcije inspekcijskih službi, naglasili da je riječ o devastaciji javnog kupališta koje je kao takvo, jasno definisano u Državnoj studiji lokacije dio sektora 27 i sektora 28 gdje spada i Kaluđerovina.  
U Inspekciji zaštite prostora tvrde da još uvijek nisu dobili inicijativu za kontrolu dešavanja na obali u Kaluđerovini, ali će kako su istakli, „u narednom periodu izvršiti inspekcijski pregled, na pomenutom lokalitetu.“
Inspektor zaštite prostora Dragan Zejak kazao je juče Radio Tivtu da „na osnovu fotografija iz priloga, mišljenja sam da su radovi koji se izvode u dvorištu objekta u nadležnosti Komunalne policije, a dlaganje materijala u more je u nadležnosti inspektora za vode”, pa stoga izgleda da treba očekivati još jedno već čuveno medjusobno prebacivanje „vrućeg krompira“ između državnih organa koji očito nisu sposobni ni voljni da spriječe uništavanje javnih dobara – obale mora i starih mandraća kao dijela primorske graditeljske baštine.
  Siniša Luković