KANKARAŠ NAJAVIO NOVE PROJEKTE

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 11. veljače 2013. - 14:43
Autor: 

Uprkos izrašenoj ekonomskoj krizi, ne očekuju se nikakvi problemu i funkcionisanju lokalne uprave u Tivtu koja će ove godine realizovati ambiciozan plan investicionih ulaganja od skoro 7 miliona eura – poručio je gradonačelnik Dragan Kankaraš na današnjoj konferenciji za novinare. Kankaraš je istakao da je prihod budzeta Općine Tivat u siječnju iznosio 86,7 posto plana za taj mjesec „što pokazuje da je prvi kvartal finansijski najizazovniji", ali je dodao da je Općina iz prošle godine prenijela značajna sredstva koja će joj omogućiti da pravovremeno realizuje plan aktivnosti za 2013.

„Prošla godina je pokazala da izvorni prihodi Općine za koje je ona iskjljučivo nadležna da ih propisuje i naplaćuje, rastu, što nam daje sigurnost u uvjerenju da ćemo realizovati sve što smo zavrtali za ovu godiinu, prvenstveno kapitalni budžet koji iznosi skoro 7 miliona eura."- kazao je Kankaraš dodajući da će biti ispoštovan rok -15.lipnja, za završetak gradnje treće faze gradskog kanalizacionog sistema, vrijednog 11,5 miliona eura. Završena je sanacija krova sportske dvorane, uskoro će biti gotova i druga faza gradnje kapele u Radovićima, okončana je i dogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića za koji se uskoro očekuje tender za opremanje. Nakon otklanjanja nedostataka u projektnoj dokumentaciji, uskoro počinje i realizacija još jednog značajnog projekta – uređenja i rekonstrukcije gradske rive Pine.
„Izvodjač – kotorski „Yu Briv" počeće sa radovima na izgradnji nedostajuće lungo mare pješačke staze od Pina do Porto Montenegra kod zgrade Lučke kapetanije. Rok za završetak posla je 50 radnih dana, a očekuje nas raspisivanje tendeera za nabavku 9,5 hiljada kvadrata kamena za popločavanje Pina, odnosno tenedera za izgradnju instalacija što će se realizovati u drugoj fazi tog projekta."- kaza je Kankaraš dodajući da je rekonstrukcija Pina ozbiljan i obiman posao koji će u fazama, trajati do polovine 2014.
Lokalna uprava u Tivtu očekuje da će uskoro dobiti saglasnost Vlade na odluku o prodaji stare vatrogasne stanice i magacina na atraktivnoj lokaciji na Pakovu, od čega će se odmah početi sa izgradnjom nove vatrogasnice i servisne zone za JKP i „Vodovod" u Gradiošnici, a nakon dobijanja formalnog „zelenog svjetla" iz Podgorice, kreće i novi tender za izbor strateškog partnera za izgradnju autobuske stanice. Kankaraš je naglasio i da je trenutno u fazi izrade ili usvajanja ukupno 15 planskih dokumenata za područje općine Tivat, te poručio da će lokalna uprava insistirati kod Vlade i JP „Morsko dobro" da gradska lučica Kalimanj zadrži status luke komunalnih vezova za građane Tivta, te da i dalje bude povjerena na upravljanje Općini i lokalnom JKP. Gradonačelnik je podvukao da je Općina Sektoru za hidrografiju HMZ Crne Gore dala na upotrebu nekoliko prostorija u staroj zgardi Općine i prostor za vezivanje njihovih plovila u Kalimanju kako bi državna hidrografska služba i dalje ostala u tom gradu, a lokalna uprava zauzvrat dobila staru, ali reprezentativnu zgradu bivšeg HIRM-a u Lepetanima. Tamo će inače, na prostoru bivše kasarne Općina, Crnogorski olimpijski komitet i Vlada po sistemu koji je već primjenjen na primjeru „Luštice Development", tražiti strateškog partnera za realizaciju sportsko-.turističkog projekta izgradnje mini-olimpijskog sela.
Kankaraš je izrarzio zadovoljstvo dinamikom realizacije projekta Porto Montenegro napominjući da će uz proširenje marine i aktuelnu gradnju hotela „Regent", u tom nautičkom centru ove godine početi izgradnja još najmanje jedne nove rezidencijalno-poslovne zgrade. On je napomenuo da je i „Orascom" zatražio izdavanje gradjevinske dozvole za prvih deset rezidencijalno-poslovnih objekata u sklopu projekta „Luštica Bay", te da očekuje i zahtjev za dozvlu za izgradnju prve od dvije manje marine u zalivu Trašte.
„Orascom" će sa projektom „Luštica Bay" ove i naredne godine sigurno ići jednom dobrom dinamikmom, iako to nije u potpunosti ono što smo mi svi očekivali, ali su oni i dalje u okviru svih ugovorenih vremenskih limita. Što se „Qatari Diara" i projekta u bivšem kompleksu Plavi horizont tiče, očekujem da ćemo uskoro biti u prilici da objavimo da su svi problemi riješeni i da se njegova realizacija nastavlja, jer se Vlada uključila u riješavanje neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa mještanima. Kada je u pitanju ruski „Metropol" i projekat na Svetom Marku, tu nisam veliki optimista jer već poodavno od njih nemamo nikave signale da će početi realizaciju tog projekta, pa ćemo mjerama foiskalne politike nastojati da tog investitora „natjeramo" da to što prije uradi."- zaključio je tivatski gradonačelnik.
Siniša Luković