U MREŽU UŠLA AJKULA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. siječnja 2013. - 15:46
Autor: 

Braća Lakičevići, članovi poznate ribarske porodice iz Bjelila danas oko 11 sati na ulazu u Boku Kotorsku, u blizini ostrva Mamula, ulovili su ajkulu dugu 4 metra i tešku preko 500 kilograma.
"U pitanju je pas glavonja. Evo upravo smo u poslu tranžiranja ovog neobičnog ulova koji će u filetima završiti na meniju restorana, a dio će možda ići i na tržnicu."- kazao je Dragan Lakičević, jedan od trojice braće iz krtoljskog naselja Bjelila koji se profesionalno bave ribolovom i ugostiteljstvom. On, njegov brat Davor I otac Mihajlo juče su u mreži za palamide koju su spustili u more kod Mamule, zatekli neobičan prizor – ajkulu od preko pola tone. Iako je morski pas već bio izmoren od pokušaja da se oslobodi iz mreže i nije davao preveliki otpor ribarima, Lakičevićima su u pomoć ipak morali priteći prijatelji iz Herceg Novog kako bi velika ajkula bila savladana, vezana uz brod i dovučena u Rose gdje je bagerom izvadjena iz mora.

Pas glavonja (Hexanchus griseus) ili bluntnose shark kako ga nazivaju Englezi, jedna od većih vrsta ajkula, a najveći do sada uhvaćeni primjerak u Jadranu bio je dugačak 496 centimetara.Glavonja, prepoznatljiv poi tome što za razliku od drugih ajkula nema karakteristično veliko ledjno peraje, je predator, hrani se isključivo onim što ulovi, a to su druge vrste morskih pasa, raže, druge vrste riba, lignje, rakovi, kozice, pa čak i morski sisari poput tuljana. Ženke narastu nešto veće od mužjaka, a kote do 100 mladih, koji žive u plićim predjelima od odraslih, tražeći tamo sklonište i hranu. Odrasli se mogu naći i na dubinama do 2.500 m, u svim toplim i umjerenim morima. Glavonja je jedna od ukupno 27 vrsta morskih pasa koji stalno žive u Jadranu.
Siniša Lukovć