VODOPIJA: "ODLAZIM ZADOVOLJAN"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. siječnja 2013. - 13:14
Autor: 

Naš gost u emisiji Tragom Hrvata Boke i događaja bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija.
Radio Dux: Gospodine Vodopija, 31. siječnja ove godine, ističe Vaš mandat na funkciji generalnog konzula Republike Hrvatske u Kotoru. Nakon pet i pol godina provedenih u Crnoj Gori što ćete posebno pamtiti?
Vodopija: Puno je toga što ću pamtiti, jer puno lijepih stvari se ostvarilo za vrijeme ovog mandata. Tu prije svega mislim na odnose u hrvatskoj manjinskoj zajednici u Crnoj Gori, ali isto tako i na gospodarstvo, kulturu i općenito odnose između Hrvatske i Crne Gore.

Radio Dux: Posebno se pamte i pamtit će se proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Kotoru, u organizaciji Generalnog konzulata.
Vodopija: Htjeli smo, na poseban način, pokazati prisutnost Generalnog konzulata u Kotoru i povezanost, kako s manjiskom zajednicom u Crnoj Gori, tako i s ljudima koji tu žive, sa stanovnicima Kotora i Crne Gore. Generalni kozulat Republike Hrvatske u Kotoru konzularno pokriva područje primorskih općina i prijestolnice Cetinje. Predstavnici svih tih gradova i institucija su redovito dolazili na proslavu Dana državnosti i to je ono što nas čini zadovoljnim. Na taj način smo omogućili susretanje i pokretanje novih ideja. Osim toga organizirali smo i susrete gospodarstvenika. Moj osobni cilj je bio što više približiti dvije susjedne regije, Boku kotorsku i Dubrovačko - neretvansku županiju. Mislim da smo u tome i uspjeli, jer su na ovim priredbama dolazili gospodarstvenici iz Hrvatske, predstavljajući svoje proizvode. S druge strane zajednički smo radili s Hrvatskom gospodarskom komorom, Privrednom komorom Crne Gore i Jadranskim sajmom iz Budve s kojima inače imamo izvrsnu suradnju.
Radio Dux: Kako ocjenjujete stanje u hrvatskoj zajednici i kako očuvati njenu opstojnost?
Vodopija: Pet i pol godina je relevantno vrijeme za ocjenu uspjeha koje je ostvarila hrvatska zajednica u Crnoj Gori. Kako sam od ranije bio upućen u zbivanja među Hrvatima u Boki kotorskoj, sjećam se samih početaka organiziranja i stvaranja udruga. Zaista su postignuti veliki rezultati. Ne samo što postoje udruge koje su aktivne i marljive u očuvanju identiteta, već je tu i politička stranka, Hrvatska građanska inicijativa. Ona je, kroz ovih nekoliko godina, postigla iznimno velike rezulate, do najnovijih uspjeha da je s liste te stranke u Skupštinu Crne Gore izabrana zastupnica HGI-a i ministrica u novoj crnogorskoj Vladi. To su zaista veliki uspjesi. Hrvati su kroz Hrvatsku građansku inicijativu i kroz djelovanje udruga mnogo toga uspjeli i uspjevaju. Dva velika projekta koje su Hrvati ostvarili su Radio postaja Dux i Hrvatski glasnik koji imaju svoj kontinuitet i koji su prepoznati i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Njih će podržavati obje države, kako bi opstali, jer oni puno pomažu očuvanju nacionalnog identiteta. Dakako treba istaknuti veliki značaj i ulogu Kotorske biskupije koja je u teškim desetljećima bila jedini jamac i čuvar prava hrvatske zajednice ovdje.
Radio Dux: Kakvi su međudržavni odnosi Hrvatske i Crne Gore danas?
Vodopija: Ocjenjujem ih kao iznimno uspješne. U ovih pet i pol godina potpisano je desetak državnih sporazuma. Ono što je najbitnije Hrvatska snažno podupire Crnu Goru na njezinom euroatlanskom putu. Dobra suradnja očituje se i kroz gospodarstvo i turizam.
Radio Dux: Po profesiji ste novinar. Kakav je Vaš stav po pitanju radio Dux-a i njegove misije?
Vodopija: Radio Dux je jedno veliko iznenađenje, to nije samo moj osobni stav, već i stav mnogih koji ga slušaju. Ovom prigodom želim uputiti čestitke, jer malo je tko vjerovao da se za ovako kratko vrijeme mogu postići toliki rezultati. Imao sam sreću biti ovdje kad je radio Dux počeo s radom, kada je to sve izgledalo skromno i kada je bilo puno nedoumica i pitanja. Danas je radio Dux postaja koja se rada sluša ne samo od hrvatske manjine već i od svih ostalih, što je i bio cilj.
Radio Dux: Gdje nastvaljate karijeru, u novinarstvu ili diplomaciji?
Vodopija: Vraćam se u moju matičnu kuću, to je Hrvatska radio televizija, gdje sam i prije radio do dolaska u Kotor.
Radio Dux: Gospodine Vodopija hvala Vam što ste izdvojili vrijeme za naše slušatelje, a nadasve hvala Vam što ste od samog početka pružili potporu našem mediju. Neka Vas u daljem životu prati zagovor Miljenika Boke, Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Bl. Ozane Kotorke i Bl. Gracije s Mula.
Vodopija: Hvala Vam na tako lijepim željam. Ja i ovom prigodom želim reći da iz Boke kotorske i iz Crne Gore nosim samo lijepe dojmove i vraćam se u Dubrovnik zadovoljan. Želim puno uspjeha radio Dux-u, hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori i samoj Crnoj Gori.