18.FORUM HRVATSKIH MANJINA U HMI

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. studenog 2012. - 10:53
Autor: 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika danas je otvoren 18. Forum hrvatskih manjina. Skup je otvorio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović. Tema ovogodišnjeg foruma je „Znanstvena i kulturna suradnja između hrvatskih manjinskih zajednica i Republike Hrvatske".
Ciljevi skupa jesu utvrditi u kolikoj se mjeri provodi suradnja Republike Hrvatske i izvandomovinskih Hrvata na području kulture i znanosti, budući da je ta suradnja od velikog utjecaja za očuvanje identiteta. U tome smislu na skupu će se nastojati utvrditi tko su nositelji znanstvene i kulturne suradnje, koliko je dosad na tome polju učinjeno, jesu li znanstvene i visokoškolske institucije (instituti, fakulteti i agencije) uspjele dovoljno prepoznati njihovu potrebu i važnost, postoje li već određeni programi i koji su problemi u njihovoj provedbi. Također, nastojat će se utvrditi i jesu li ti odnosi ostvareni na partnerskim odnosima i, ako nisu, što je potrebno da bi oni bili upravo takvi. Tijekom skupa razgovarat će se i o suradnji s državnim tijelima, posebice Ministarstvom kulture, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te s Državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske.

Okupljenima su se obratili rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI Vesna Kukavica, prof. i Petar Barišić , zamjenik predstojnice Državnoga ureda za Hrvate izvan RH. U radu ovogodišnjeg skupa sudjeluju predstavnika hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Češke i Slovačke te izaslanika Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora, stručnjaka iz Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Uz njih u radu Foruma sudjeluju i predstavnici hrvatskih javnih instituta, sveučilišta i agencija, koji će govoriti o znanstvenom aspektu suradnje, njihovim iskustvima i mogućim perspektivama.
Na Forum kao predstavnici hrvatske manjine iz Crne Gore učestvuju Miroslav Franović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore iz Tivta i Dijana Milošević, članica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora.