MASLINARI U BOKI POČELI PRIKUPLJANJE PLODOVA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. listopada 2012. - 12:14
Autor: 

Iako će zvanični početak berbe maslima biti obilježen narednog vikenda, uzgajivači maslina u Boki već su polako počeli sakupljanje roda koji je ove godine, uprkos suši, veoma dobar.
„Možemo već sada reći da je ovo bila prilično rodna godina. Jeste da je bila velika suša, ali je kiša izgleda ipak pala u pravi trenutak pa su maslinjaci na mjestima gdje su podzemne vode relativno pristupačne korijenovom sistemu, vrlo dobro rodile. Nešto slabiji rod je u djelovima Grblja gdje je teren sa stanovišta podzemnih voda manje izdašan, ali sve u svemu, možemo biti zaodovoljni onim što je postignuto u maslinjacima, pogotov onom plantažama gdje su vlasnici na vrijeme i kvalitetno primijenili sve agro-tehničke mjere."- kazala je jue tim povodom za „Vijesti" izvršni direktor Maslinarskog društva „Boka" Vesna Djukić.

Prema njenim riječima, UO Maslinarskog društva će u narednih nekoliko dana donijeti odluku u kojem će bokeljskom maslinjaku narednog vikenda biti priredjena već uobičajena zajednička berba i manfifestacija kojom MD „Boka" već godinama obilježava početak sezone branja maslina.
Djukić je dodala da će serviseri danas pregledati i pripremiti za rad mlin MD „Boka" na Radanovićima, koji će tako već od narednog vikenda biti na raspolaganju članovima društva, ali i svima ostalima koji žele da prerade svoje masline.
„Pripreme za berbu su već obavljene, a našim članovima omogućili smo da pod povoljnim uslovima nabave mreže za berbu u koje se sakupljaju plodovi nakon trešnje stabla i grana. Jedna mreže površine 50 kvadrata koštala je 50 eura, a mnogi su i ove godien iskoristli priliku da ih nabave jer je sve više uzgajivača svjesno da se najkvalitetnije – ekstradjevičansko maslinovo ulje može dobiti samo iz plodova koji su ubrani sa masline, a ne nikako od onih koji su pali i sakupljeni su sa zemlje."- istakla je Djukić.
Ona nije mogla dati precizniju procjenu o količini ovogodišnje roda u bokeljskim maslinjacima ističući da očekuje da u mlinu MD „Boka" bude samljeveno izmedju 50 i 80 tona plodova što je na nivou 2010 godine. Još otprilike dva puta toliko koiliko preradi mlin MD „Boka", po pravilu se samelje i u nekoliko privatnih mlinova koji rade u Kavču u Herceg Novom i na Luštici.
Siniša Luković