6. HRVATSKI FESTIVAL PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 06. listopada 2012. - 11:07
Autor: 

Svečanim otvaranjem ispred crkve svetog Vlaha u Dubrovniku danas je započeo 6. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade koje organiziraju udruge „Dubrovačka naranča" i Deša-Dubrovnik, a u suradnji s HGK - Županijskom komorom Dubrovnik, uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.
Ovaj „slatki" Festival održava se na trgu Luža, ispred crkve sv. Vlaha od 5.-7 listopada.
Polako ali sigurno Festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju i svojim sadržajem uvelike doprinosi turističkoj ponudi Grada u posezoni, jer osim njegovog osnovnog cilja, predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske.

Festival postiže i svoju kulturnu dimenziju jer prožimlje tradiciju, običaje i izvorne proizvode pretvarajući ih u jedinstveni gastrosuvenir.
Sudjeluje tridesetak izlagača iz Hrvatske, dok će sve proizvode (marmelade, pekmez i džem) ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka, sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta iz Zagreba uz pomoć prof. Josipa Žuvele, našeg priznatog stručnjaka kulinarstva i viteza gastronomije.