UČENICI STRANCI ISTRAŽUJU LOKALNU KULTURU I POVJEST

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. rujna 2012. - 17:22
Autor: 

Najstariji učenici razreda Y6 medjunarodne škole "Knightsbridge Montenegro" (KS) iz Tivta sa svojom nastavnicom Korin Gerling posjetili su juče Gornju Lastvu kako bi obradili svoju centralnu ideju, a to je "Istraživanje vodi do otkrića, prilika i novih shvatanja" – saopšteno je juče iz te medjunarodne obrazovne institucije.
Posjeta starom bokeljskom selu na obroncima Vrmca iznad Tivta realizirana je sa sa ciljem da učenici "Knightsbridge Montenegro" škole saznaju sve o povjesti tog malog mjesta, razlogu karakterističnog geografskog položaja Gornje Lave, ljudima i porodicama koje su generacijama živjele tom selu i njihovoj potrebi da se zaštite, čime su se bavili i što ih je natjeralo da napuste svoje utočište.

"Na veliku radost učenika i nastavnice KS škole u susret im je izašao lastovski župnik don Dejan Turza koji ih je velikodušno primio i uveo u povjest Gornje Lastve i ispričao nevjerovatne priče o hrabrosti mještana, o gusarima, o bogovima starih Slovena, o bogatoj kulturi."-saopšteno je i KS uz napomenu da su učenici bili oduševljeni istražujući Gornju Lastvu, njene stare gradjevine i šetajući do vidikovca kod crkve Svetog Vida iznad zaseoka Orašje, odakle puca predivan pogled na Boku. Goste iz medjunarodne škole, u Gornjoj Lastvi primio je i arhitekta Zoran Nikolić, predsjednik Kulturno zavičajnog društva "Napredak" koji ih je takodje upoznao sa osobenostima tog mjesta.
Učenici KS uskoro će sa svojim nastavnicima realizovati još jedno slično terensko istraživanje, obilazeći poluostrvo Luštica.
Inače, "Knightsbridge Montenegro" škola otvorena je u rujnu 2010. Ona nudi internacionalno obrazovanje na engleskom jeziku učenicima iz Crne Gore i inostranstva čiji roditelji rade u našoj državi. Tu školu koja već treću godinu radi u Tivtu u partnerstvu sa kompanijom Porto Montenegro, trenutno pohadja 13 učenika iz Japana, Grčke, Rusije, Britanije, a dvoje je iz Crne Gore. Škola je zasnovana na principima "Global citizenship", nudi standarde internacionalnog obrazovanja i angažuje učenike da izgrade stavove koji će im omogućiti da naprave pozitivne promjene u svijetu koji se stalno mjenja. KS Montenegro pruža obrazovanje učenicima uzrasta od 3 do 10 godina, a planira i uvodjenje obrazovnih programa i za djecu uzrasta do 18 godina. Škola primjenjuje "Interantional Baccalaureate's Primary Years Programme", pri čemu je nastavni program baziran na istraživačkom pristupu i transdisciplinaran je. Ovakav nastavni proces traži od svakog učenika da uključuje kritičko razmišljanje, kretivno riješavanje problema i na kraju da napravi osvrt na naučeno. Nastavnici "KS Montenegra"su sa engleskog govornog područja kojima podršku daju bilingvalni lokalni nastavnici. Školska godina podijeljena je kroz nastavne jedinice koje ujedinjuju tradicionalne predmete sa lokalnim, regionalnim, globalnim temama kako bi se susreli sa individualnim potrebama svakog učenika. Inače, školarina u "Knightsbridge Montenegro" na godišnjem nivou za vrtić iznosi 10, a za školu 11 tisuća eura.
Siniša Luković

Foto: Radio DUX