PREDSTAVLJENA NOVA PROFESORICA HRVATSKOG JEZIKA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. rujna 2012. - 12:11
Autor: 

Danas je u crkvi sv. Roka, u Donjoj Lastvi, blagoslovom torbi polaznika hrvatske dopunske škole, obilježen početak nove školske godine. Sv. Misu predslavio je župnik don Dejan Turza, pred velikim brojem đaka, njihovih roditelja i župljana. On je blagoslovio školske torbe, moleći za uspješne rezultate i stjecanje naobrazbe tijekom predstojećeg školovanja. Među torbama bilo je i onih koje će po prvi put biti stavljene na mala ramena, pa su njihovi roditelji molili posebnim žarom. Današnje vrijeme pred učenike stavlja različite izbore, a u tim izazovima Božja pratnja i blagoslovljena torba na ramenu od velike su pomoći.
Na nedeljnoj sv. Misi nazočila je i nova učiteljica hrvatske nastave Ana Šarčević, pa je to bila i lijepa prigoda da se upozna sa svojim đacima.

Hrvatska dopunska škola realizira se već osam godina u Tivtu i Kotoru, gdje egzistira najveći broj Hrvata u Crnoj Gori. Prema posljednoj brojidbi pučanstva iz 2011. u Crnoj Gori ima 6021, ili 0,97% Hrvata, od toga u Tivtu ih je najviše i to 16,42%, dok ih je u Kotoru 6,89%. U Crnoj Gori 0,45% građana govori hrvatskim jezikom.
Hrvatska dopunska škola ima nemjerljiv značaj u očuvanju identiteta Hrvata u Boki kotorskoj, zato veseli intezivna suradnja s Crkvom i hrvatskim organizacijama u Crnoj Gori. Nastava u hrvatskoj dopunskoj školi je veoma dinamična i zanimljiva. U predhodne četiri godine đaci su obišli Dubrovnik, Split, Solin, Šibenik, NP Krka, Zadar, NP Plitvička jezera, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Naročito intezivna suradnja odvija se sa župon Donja Lastva i njenim župnikom don Dejanom Turzom. Tako se u donjolastovskoj crkvi održavaju tematske radionice prigodom božićnih i uskršnjih blagdana, zatim Majčina dana, jeseni, proljeća...Tim radionicama rado se odazivaju predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, dogradonačelnik Tivta Ilija Janović, predsjednica HGD-a podružnice Tivat Ljerka Sindik, kao i ostalih hrvatskih organizacija u Boki kotorskoj.
Treba istaći i uspjeh učenice hrvatske dopunske škole Domenike Krasan na literarnom natječaju "Zlatna ribica", gdje je osvojila prvo mjesto u velikoj i jakoj konkurenciji.
Pohađajući hrvatsku dopunsku školu učenici pored educiranja, izgrađuju osjećaj zajedništva, solidarnosti i njegovanje identiteskih vrijednosti.