"BOKA KOTORSKA – OD KAMPANELA DO KAMPANELA"

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 15. kolovoza 2012. - 12:26
Autor: 

Knjiga Slobodana Prosperovog Novaka "Boka Kotorska – od kampanela do kampanela" predstavljena je sinoć u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju, u organizaciji Ekumenskog centra "Don Branko Sbutega".
Knjigu kao i samog autora brojnim nazočnima predstavio je Anton Sbutega, veleposlanik Crne Gore pri Svetoj Stolici, a pomoćnica ministra kulture Crne Gore Dragica Milić kazala je kako su knjigu zajednički financirala ministarstva kulture Hrvatske i Crne Gore "i rezultat je uspješne suradnje".

Autor knjige, Slobodan Prosperov Novak govorio je o danima provedenim u Boki koja ga je uvijek inspirirala i koju doživljava svojim zavičajem, te o druženju s don Brankom Sbutegom. "Često, boraveći u Boki, još kao mlad imao sam prilike susresti se s don Nikom Lukovićem, monsinjorom Gracijom Brajkovićem i don Brankom Sbutegom i to su moji susreti s Bokom, to su osobe od kojih sam učio, koje su mi pomogli da upoznam Boku kroz njenu povijest, književnost, arhitekturu", kazao je Novak.
"Boka Kotorska – od kampanela do kampanela" predstavlja putopis od mjesta do mjesta, od kampanela do kampanela, kroz koji Novak kao stalnu vertikalu prostora prepoznaje i opisuje upravo zvonike koji svoj glas pronose podjednako poviješću i sadašnjošću. Slobodan Prosperov Novak grupira važna pomorska mjesta i gradove Boke kotorske i širega Crnogorskog primorja te pokazuje kako se taj istodobno zatvoreni i otvoreni povijesni prostor mijenjao zajedno s poviješću svijeta s kojim je bio u stalnom doticaju. Posebnu pozornost Novak posvećuje hrvatskom, odnosno katoličkom elementu Boke kotorske, čiji su moreplovci, knezovi, gospoda i sveci utkali Bokokotorski zaljev na raznolike karte svijeta.
Slobodan Prosperov Novak piše o prvim stanovnicima Boke kotorske, antičkom Risanu, Kotoru, katedrali svetoga Tripuna, Pavlu Butorcu, Crkvi Svete Marije s grobnicom mistične blaženice Ozane, Vasku Lipovcu, manjim romaničkim kotorskim crkvicama, gotičkom reljefu u gradskim vratima te ostalim kotorskim crkvama, Ivanu Boni Bolicisu, palačama kotorskih patricija, pjesniku Viktoru Vidi, Bokeljskoj mornarici, otočićima bokokotorskog fjorda, Perastu kao kolijevki bokeljskih pomoraca, njegovim crkvama, arhivu i umjetničkim zbirkama brojnih obitelji, pjesmaricama dobrotskih mornara, crkvi svetoga Eustahija u Dobroti, don Branku Sbutegi, Prčnju, manjim naseljima Bokokotorskog zaljeva, Herceg-Novom i Leopoldu Bogdanu Mandiću čudotvorcu, Tivtu, Bogdašićima.
Slobodan Prosperov Novak (1951.) redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu. Autor je više knjiga posvećenih starijoj hrvatskoj književnosti.
Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatskog PEN-a (od 1990. do 2000.) pa je sa suradnicima 1993. u Dubrovniku organizirao 59. svjetski kongres PEN-a. Godine 1998. osnovao je Mediteranski institut Grga Novak na Hvaru.
Od 2001. predaje južnoslavensku filologiju na odsjeku za slavistiku Sveučilišta Yale u New Havenu, SAD. Profesor je hrvatske književnosti na Sveučilištu u Splitu i predavač na tamošnjim odsjecima talijanistike i anglistike.
Priredio je brojna izdanja hrvatskih pisaca, autor je niza sveučilišnih i školskih hrestomatija, a ostvario je i niz multimedijalnih projekata, među kojima su najvažnije kazališne predstave "Ecce homo" i "Kako bratja prodaše Jozefa" na Dubrovačkim ljetnim igrama 1985. i 1990.,te velika izložba "Gundulićev san" 1989. u Muzejskom prostoru u Zagrebu.
Među mnogobrojnim objavljenim knjigama izdvajamo: "Dubrovački eseji i zapisi", "Teatar u Dubrovniku prije Marina Držića", "Vučistrah i dubrovačka tragikomedija", "Komparatističke zagonetke", "Zašto se Euridika osvrnula", "Planeta Držić, "Dubrovnik iznova", "Kad su đavli voljeli hrvatski", "Hrvatski pluskvamperfekt", "Figure straha", "Povijest hrvatske književnosti" (tri sveska), "Kratka povijest avanturizma", "Zlatno doba", "Povijest hrvatske književnosti" ...
Audio: Dragica Milić pomoćnica ministra kulture CG

Audio: Anton Sbutega veleposlanik CG pri Svetoj Stolici

Audio: Prof. Slobodan Prosperov Novak