ANTONIO NEGRI NA PIJACI FILOZOFA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. kolovoza 2012. - 10:21
Autor: 

Italijanski filozof Antonio Negri predstavljen je juče na konferenciji za novinare koja je održana u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, povodom početka Pijace od filozofa, segmenta 4.Međunarodnog festivala Kotor Art.
"Pijaca od filozofa" počinje večeras u 21 sat na Pijaci od kina predavanjem i promocijom knjige "Deklaracija" Antonija Negria.Za sutra veče i u ponedeljak predviđene su kazališne predstave iz trilogije "Kritike" Antonija Negria "Čovjek koji se smije" i "Renco partizan"

Antonio Negri je istinska ikona evropske ljevice, čovjek koji je vlastitom sudbinom platio svoja uvjerenja, a njegov rad predstavlja moguće utopijsku, ali svejedno zaokruženu alternativu dominantnom političko-ekonomskom sistemu koji se voli kriti iza parole: nema alternative – rečeno je, između ostalog, na konferenciji za novinare koja je u kotorskom Pomorskom muzeju održana povodom početka posljednjeg programskog dijela ovogodišnjeg Kotor Art-a Pjace od filozofa.
"U vremenu u kojem se stalno govori o alternativi i promjenama, pri čemu je jasno da je riječ o onoj vrsti promjene kojom bi se sve promijenilo tako da sve ostane isto, željeli smo publici predstaviti istinski drugačije političko promišljanje. To je upravo ono što nudi rad profesora Negrija", rekao je programski urednik Pjace od filozofa, Andrej Nikolaidis. On je predstavio i prevod knjige „Deklaracija", koju je Negri napisao sa svojim višegodišnjim saradnikom, Majkl Hartom.
Paolo Magelli, ravnatelj Kotor Arta, istakao je da nema nikoga ko je na evropskom ljevici proživljavao burne sedamdesete godine, a da na njega Negri nije ostavio snažan uticaj. Imati mislioca takvog kalibra u Kotoru, na festivalu, istinski je događaj.
Antonio Negri je istakao da se alternativa sadašnjem sistemu potpune dominacije finansijskog kapitala i totalnog kraha pokleklih nacionalnih vlada mora promišljati. „Nije problem samo korupcija – problem je ontološka korupcija današnjeg globalnog sistema: nemoguće je biti u njemu a ne biti korumpiran."- kazao je Negri.
Barbara Nikolier, rediteljika dva komada iz Negrijeve pozorišne „Trilogije kritike" govorila je o zahtjevima koje je nesvakidašnji tekst postavio pred nju i glumce. U pitanju je drugačiji teatar, ne sumnjam da će pobuditi interesovanje publike.