U SPOMEN NA LASTOVSKOG MUČENIKA

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 29. lipnja 2012. - 10:35
Autor: 

U predvečerju velikog blagdana Crkve, svetih apostola Petra i Pavla, a u organizaciji Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", u donjolastovskoj crkvi sv. Roka, služena je sv. Misa zadušnica za pokojnog don Đura Perušinu, koji je mučenički stradao prije točno 68 godina. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski uz koncelebraciju više svećenika. Otac biskup je u homiliji je između ostalog naglasio: "Sjećamo se mučenika Kotorkse biskupije don Đura Perušine, koji je usmrćen kao žrtva jedne totalitarne ideologije, ali i naših svećenika don Gracije Sablića i don Iva Brajnovića, koji su također pali u obrani načela vjere Kristove. Mi kao kršćani ne smijemo mrziti ljude koji su 1944. i 1945. načinili zločin i njih lišili života, već se moramo moliti i za oprost njihovog strašnog grijeha, njihovo preobraćenje i spasenje".

Na kraju sv. Euharistijskog slavlja, domaći župnik don Dejan Turza zahvalio se svima na nazočnosti i izrazi osjećaj ponosa što je upravitelj rodne župe u kojoj je i pastoralno djelovao lastovski mučenik, te da je konačno vrijeme da se može progovoriti istina o njegovoj nasilnoj smrti.
Vjernici su, nakon sv. Mise, posjetili grob don Đura Perušine, koji je blagoslovio msgr. Ilija Janjić i uputili Gospodinu molitve za pokoj duše.
Nakon toga u Domu kulture "Josip Marković" održano je predavanje, na kojem su govorili: Predsjenik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatoruma" Zvonimir Deković, kancelar Kotorske biskupije prečasni don Pavao Medač, Tereza Borozan potomak obitelji don Đura, kao i znanstvenik i publicista prof. dr. Milenko Pasinović.
Zvonimir Deković je u svom obraćanju nazočnima istakao. "Razlog našeg večerašnjeg viđenja je konačno iznošenje povjesne istine o okolnostima u kojima i razlozima zbog kojih je don Đuro izgubio život. To je naša dužnost, i prema njemu kao čovjeku, koji je imao veliki ugled u našem mjestu i prema nama samima, čime se potvrđujemo kao savjesni ljudi koji ne zaboravljaju vrijedne ljude iz svoje prošlosti. Dokumenta potvrđuju da don Đura Perušina nije bio ni ratni zlikovac, ni narodni neprijatelj". U nastavku Deković je citirao don Anta Bakovića, čovjeka koji je čitav život posvetio proučavanju ubijenih svećenika i tvorcu kapitanog djela Crkve u Hrvata, "Hrvatski martirologij XX. stoljeća", u kojem o don Đuru Perušini stoji: "Ubijen je iako se nikada nije bavio politikom, zato što je zastupao stajalište da, na temelju povijesnih i kulturoloških razloga Boka kotorska trebala pripadati Hrvatskoj... Zauzimao se ne za odcjepljenje Boke iz tada jedinstvene države, već zbog različitog viđenja Boke unutar te države". Deković je naglasio da nije namjera ovog skupa buditi ili raspirivati mržnju prema bilo kome, već naprotiv. "Istina će doprinijeti budućem skladnom životu na ovom prostoru, a to će u konačnici biti moguće samo ako ovako otvoreno budemo pričali o onome što nas opterećuje", naglasio je on.
Kancelar Kotorske biskupije i član Komisije za hrvatski martirologij pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, prečasni don Pavao Medač, između ostalog pročitao je pismo don Viktora Kaloćire u kojem se opisuju detalji ubojstva lastovskog umirovljenog župnika. „Oni su zakucali na vrata don Đura tražeći župnika da se navodno s njim nešto posavjetuju. Don Đuro ih je primio, ugostio večerom i vinom i sa njima otvoreno o svemu razgovarao u prisustvu svog brata Roka. Kada je noć već poodmakla, on je svojim gostima kazao da bi morao otići na počinak i dignuo se od stola, na što je jedan od partizana podigao automat i ustrijelio ga. Don Đuro je izdahnuo na rukama svog šokiranog brata, a partizani su mirno otišli iz njihove kuće.", pročitao navode iz pisma don Viktora Kaloćire, don Pavao Medač. On je dalje naglasio: "Nas koji se bavimo ovim poslom interesira samo da istina ne bude prešućenja. Mi se ne bavimo istraživanjem radi bilo kakve osude bilo koga."
Naročito zanimljivo je bilo svjedočanstvo Tereze Borozan, koja je potomak iz obitelji pok. don Đura Perušine. "Radilo se o čovjeku kojem je uskraćeno pravo na život brutalnim činom ubojstva na kućnom pragu, samo zato što je vjerovao i činio dobro ljudima. Da ironija sudbine bude još veće, jedan od ubojica A.Š. dobio je novac od pokojnog don Đura za svoje školovanje. Svojim svećeničkim djelovanjem promovirao je kršćanske vrijednosti uprkos teškim vremenima u kojima je živio i radio", rekla je Tereza Borozan.
Na kraju nazočnima se obratio znanstvenik i publicista prof. dr. Milenko Pasinović, koji je rekao da sinoćni skup nije rehabilitacija don Đura, jer on nije osuđen. "Tako govore zvanični dokumenti. Jednostavno, on je ubijen bez osude."
Sinoćnjoj manifestaciji manifestaciji nazočili su, pored velikog broja mještana i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, zastupnica HGI-a u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, dopredsjednik Općine Kotor Filo Biskupović, predsjednik OO HGI-a Kotor Josip Gržetić, tajnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert, predstavnici mladih HGI-a, kao i brojni drugi.
Audio: Msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski

Audio: Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum

Audio: Prečasni don Pavao Medač kancelar Kotorske biskupije

Audio: Tereza Borozan, potomak iz obitelji don Đura Perušine

Audio: Prof. dr. Mileneko Pasinović, znanstvenik i publicista