ZLOKOVIĆ: DRŽAVANA POMOĆ BRODOGRADILIŠTU BIJELA PO UZORU NA DRUGE DRŽAVE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. lipnja 2012. - 11:00
Autor: 

Jadransko brodogradilište Bijela je u prva tri mjeseca ove godine ostvarilo ukupan poslovni prihod od 2.422.914 eura, ali to nije bilo dovoljno da se pokriju svi rashodi, pa je stoga ostvaren i poslovni gubitak od 718.801 euro. Ovo je već treća godina u kojoj ta kompanija ima negativan poslovni rezultat, a ono što menadžment brodogradilišta ocijenjuje kao ohrabrujuću činjenicu je to da gubitak bilježi pad, pošto je prošle godine bio manji nego prethodne. Menadžment brodogradilišta izradio je plan restrukturiranja i konsolidacije kompanije koji predvidja dalje smanjenje troškova poslovanja i poboljšanje uposlenosti kapaciteta, kako bi brodogradlište preživjelo do poboljšanja tržišnih prilika. A one su u cijelom svijetu takve da je brodogradnja gotovo svugdje, osim na Dalekom Istoku, u dubokoj krizi.

Predsjednik Borda direktora Jadranskog brodogradilišta Bijela Stanko Zloković naglašava da su gotovo sva evropska brodogradilišta u velikim teškoćama i da su gotovo sve države poduzele posebne mjere, te opredijelile značajna novčana sredstva za njihovu konsolidaciju. Ta praksa je aktuelna i u susjedstvu, nakon što je Vlada Hrvatske nedavno preuzela dugovanja tamošnjih brodogradilišta u ukupnom iznosu od milijardu i 800 miliona kuna. Kurs prema brodograditeljima mijenja i Evropska unija vraćajući ranije isključenu instituciju državne potpore brodograditeljima.
Broj brodova poručenih u evropskoj brodgradnji, koji je je sa 5.400 iz 2007 godine, prošle godine sveden na svega hiljadu novogradnji, svjedoči i o pogubnim razmjerama pada svjetske pomorske privrede. Evropska brodogradnja je sa 400 hiljada, sada spala na svega oko 150 hiljada zaposlenih. Stoga je i Evropska Unija prihvatila ponovo i takozvano vertikalno subvencioniranje brodogradilišta i niz finasnijskih mjera podrške toj djelatnosti kako bi se sačuvala radna mjesta u brodogradnji i promijenili negativni trendovi u toj privrednoj oblasti.
S.L.
Audio: Stanko Zlokovic, predsjednik Borda direktora JBB

Audio: Petar Tusup, izvrsni direktor JBB Bijela

Audio: Slavko Dabinovic, bibliotekar Pomorskog muzeja Kotor

Audio: Zanimljivost - plutajuca ostrva