PUSIĆ I ROĆEN POTPISALI SPORAZUM O EUROATLANSKOM PARTNERSTVU

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 12. lipnja 2012. - 18:02
Autor: 

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njen crnogorski kolega Milan Roćen potpisali su u utorak u Podgorici Sporazum o euroatlanskom partnerstvu između vlada Crne Gore i Hrvatske.
"Sporazum je za nas pogled u budućnost. Za Crnu Goru to znači da se ugledaju na hrvatska iskustva, a za nas način dobre suradnje sa susjedima", kazala je tim povodom Pusić.

Euroatlansko partnerstvo dviju zemalja će, kako se očekuje, pridonijeti integraciji Crne Gore u EU i NATO te afirmirati europske vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj suradnji, a cilj je da se kroz pomoć u ispunjavanju kriterija olakša Crnoj Gori tijek pregovora za članstvo u EU, pomogne u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskim pravnim stečevinama kao i u potrebnoj prilagodbi državne uprave. Kako se ističe, Hrvatska i Crna Gora potpisale su ovaj sporazum želeći nastaviti jačati svoje dobrosusjedske odnose i svjesne važnosti vlastita doprinosa miru, stabilnosti i napretku jugoistočne Europe te uvjerene da bi članstvo zemalja regije u Europskoj uniji i NATO-u predstavljalo trajnu afirmaciju tih vrijednosti. Sporazum o euroatlanskoj suradnji polazi od odlučnosti Crne Gore za provođenje reformi na putu prema EU i NATO-u i spremnosti Hrvatske da na tom putu pruži Crnoj Gori odgovarajuću političku i tehničku potporu.
Hrvatska će, kako je najavljeno, staviti na raspolaganje svoja specifična znanja, stečena iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom i NATO-om, a ugovorne stranke pripremit će i zajedničke projekte prekogranične suradnje, uključujući i infrastrukturne projekte, koji bi se mogli natjecati za financijska sredstva iz fondova Europske unije. Suradnja obuhvaća i usavršavanje i razmjenu stručnjaka.
Upitana za komentar nedolaska predsjednika Ive Josipovića na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, Pusić je rekla da nije bio prisutan i najveći dio šefova država iz regije. "Hrvatska apsolutno smatra da je suradnja sa Srbijom važna i na tome će raditi u budućnosti. Smatramo kao vlada da je naročito važno da i pričekamo formiranje vlade u Srbiji, a predsjednik Josipović je zajedno sa svima nama ocijenio da su prve izjave Nikolića, vezano za Vukovar i Srebrenicu, bile za Hrvatsku neprihvatljive", kazala je Pusić.
Upitana da prokomentira činjenicu da je u emisiju "Lijepom našom", koja se emitira na hrvatskoj državnoj televiziji, uvrštena Boka Kotorska, Pusić je kazala da Hrvatska nema apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije. "A nadam se ni Hrvatska televizija, iako se ona ne pita u tim pitanjima za mišljenje. Bilo kakva pomisao da bi se tu radilo o teritorijalnim pretenzijama ne postoji", precizirala je Pusić.
Tijekom dana, ministrica Pusić razgovarala je s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.
Vujanović je izrazio osobito zadovoljstvo intenzivnim i sadržajnim odnosima dvije prijateljske i susjedne zemlje, uz visoko poštovanje za potporu koju Hrvatska daje europskim i euroatlanskim integracijama Crne Gore.
Ministrica Pusić je prenijela "želju i podršku Hrvatske za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Crne Gore u EU krajem ovog mjeseca" te naglasila da Hrvatska vodi konzistentnu i nepromjenjivu politiku dobrosusjedstva i suradnje u regiji i da podržava sve države regije u procesu integracija u EU, stoji u priopćenju iz Vujanovićeva ureda.
Tijekom jutra hrvatska šefica diplomacije sastala se u Kotoru s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori te s monsinjorom Ilijom Janjićem, biskupom Kotorske biskupije.
/Hina/