FESTIVAL MORA I POMORSKE TRADICIJE "FIUMARE"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 08. lipnja 2012. - 0:09
Autor: 

Prvi kvarnerski festival mora i pomorske tradicije - Fiumare, na kojemu će do nedjelje, 10. lipnja, na nekoliko lokacija u središtu Rijeke biti predstavljena kvarnerska pomorska baština i tradicionalne pomorske vještine, svečano je juče otvoren.
Festival je s pozornice postavljene pored Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel nazdravljajući pjenušcem Udruge "Žlahtina", uz svečano postrojene pripadnike Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice.

Pripadnici „Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809" posebni su gosti festivala na kojem predstavljaju dio pomorske tradicije Boke Kotorske.
U sklopu Prvog kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare, predstavljeno je pet pet tradicijskih barki, koje će sudjelovati na Festivalu mora u Brestu u Francuskoj u srpnju ove godine.
Istru i Kvarner na tom festivalu predstavljat će rapska lađa, krčka pasara, lovranski i kvarnerski guc te rovinjska batana.
Na festivalu se također održava izložba autohtonih proizvoda Kvarnera, radionice tradicijskih pomorskih i ribarskih vještina, likovna radionica, a osim predstavnika otočnih i primorskih gradova i općina na festivalu sudjeluju i predstavnici kontinentalnih gradova, izlažući svoje autohtone proizvode i tradicijsku baštinu.
U riječkoj luci održava se regata tradicijskih barki, u sklopu festivala bit će održana i regata „Fiumanka", a za posjetitelje su organizirani obilasci riječkih znamenitosti, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, nastupi foklornih skupina i klapa.