19. PLAŽA SA PLAVIM ZASTAVICAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. lipnja 2012. - 11:37
Autor: 

Svečano podizanje prvih Plavih zastavica u 2012. godini biće upriličeno u utorak, 5. lipnja u 11 sati, na središnjem dijelu plaže Jaz u Budvi, na kupalištima „Escallera", „Blue Beach" i „S&I Beach Life".
Osim na tri pomenuta kupališta na Jazu, po odluci Međunarodnog žirija, Plave zastavice će se ovog ljeta vijoriti i na sljedećim kupalištima:„Club Hotel Rivijera"- Njivice, Herceg Novi"; „Cuba Libre"- Žanjice, Herceg Novi; „Porto Žanjic"- Žanjice, Herceg Novi; „Stevuzo", uvala Dobreč, Herceg Novi; „Kalardovo",Tivat; „Plavi Horizonti",Tivat ; „Almara beach"-Oblatno, Tivat; „Sveti Toma"- Bečići, Budva; „Queen of Montenegro"- Bečići, Budva; „Centar",- Sutomore, Bar; „Tony Grill"- Velika plaža, Ulcinj; „Evropa beach"- Velika plaža,Ulcinj; „Safari"- Velika plaža, Ulcinj; „Tropicana"- Velika plaža,Ulcinj; „MCM beach"- Velika plaža, Ulcinj i „Copacabana" -Velika plaža, Ulcinj.

Kampanja Plava zastavica ove godine slavi svoj jubilej - 25. godina uspješne sprovođenja Programa Plava zastavica, koji realizirao Međunarodna mreža ekoloških nevladinih organizacija FEE - Fonadacija za ekološko obrazovanje, a simbol prestižnog međunarodnog priznanja će biti istaknut na ukupno 3098 plaža i 646 marina u 36 država sjeverne hemisfere (Evropa, Kanadra, Jordan, Maroko, Tunis, Turska i UAE), dok će odluka za dodjelu Plavih zastavica u zemljama južne hemisfere (Južna Afrika, Novi Zeland, Južna Amerika i Australija) biti donesena u rujnu.
Za svih 19 crnogorskih Plavih zastavica koje su kandidovane i proslijeđene od strane Nacionalnog žirija, Međunarodni žiri je ocijenio da zaslužuju da nose obilježje visokih standarda ekologije, organizacije i usluga na plažama u 2012 godini. Pored toga, kupališta "Lux Beach" i "Miami" na Velikoj plaži u Ulcinju predložena su za Pilot fazu Programa a u Pilot fazi ove godine biće i marina "Porto Montengro", kandidovana za dodjelu Plave zastavice za marine - stoji u priopćenju JP "Morsko dobro" iz Budve.